Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitslag EU-verkiezingen biedt kansen voor glastuinbouw

Europa kiest voor het midden. Ondanks enige winst van radicaal-rechts, blijven de verhoudingen in het Europees Parlement grotendeels gelijk. De Europese Volkspartij van het CDA wint en blijft veruit de grootste fractie. De sociaaldemocraten (PvdA) vormen de tweede fractie, op afstand gevolgd door de liberalen (VVD en D66) en conservatieven (SGP). Glastuinbouw Nederland ziet in het nieuwe Europarlement kansen om te blijven bouwen aan een sterke en duurzame glastuinbouw.

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland: "In deze Europese uitslag weerklinkt een duidelijke roep om een autonomer Europa. De EU moet beter zijn eigen broek op kunnen houden. Maar ook blijven werken aan een groener, gezonder en weerbaarder continent." De glastuinbouw is daarbij van strategisch belang, vindt Bom-Lemstra. "Onze telers produceren dagelijks voor miljoenen Europeanen gezonde voeding, waarmee we onze voedselzekerheid borgen. Ook telen ze bloemen en planten die helpen onze omgeving klimaatbestendig te maken en een bijdrage leveren aan biodiversiteitsherstel. De sector hoopt dan ook op een constructieve samenwerking met de nieuwe Europarlementariërs uit binnen- en buitenland om koploper te blijven én ons potentieel te verzilveren."

Centrumrechts
De huidige centrumcoalitie van christendemocraten (CDA, BBB en NSC), sociaaldemocraten (PvdA) en liberalen (VVD en D66) behoudt volgens peilingen haar meerderheid. Naar verwachting zal deze coalitie daarom standhouden. Met de winst van de conservatieven (SGP) en radicaal-rechts (PVV) is de kans echter groot dat de coalitie in haar beleid meer rekening zal houden met hun wensen. Mogelijk zullen de partijen ook vaker over centrumrechts gaan om aan een meerderheid te komen. "Hoe dan ook blijft de glastuinbouw actief werken aan verdere verduurzaming, bijvoorbeeld op het gebied van energie, water en arbeid," benadrukt Bom-Lemstra.

Energietransitie en gewasbescherming
Hoe het Europees Parlement en de Europese Commissie er precies uit zullen zien, zal de komende maanden duidelijk worden. Niettemin heeft Bom-Lemstra een duidelijke boodschap voor hen: "De energietransitie moet door. In 2040 wil de glastuinbouw klimaatneutraal zijn. Investeren in warmte-, elektriciteits- en CO2-infrastructuur moet daarom topprioriteit zijn voor de EU. Ook komen de doelen van de Kaderrichtlijn Water voor 2027 dichterbij. Tegelijkertijd zien we dat het middelenpakket krimpt. De toelating en beschikbaarheid van groene gewasbeschermingsmiddelen, technische alternatieven en nieuwe veredelingstechnieken moet daarom worden versneld om teelten weerbaar te houden én onze voetafdruk te verkleinen."

Werkbaar en stimulerend beleid is de komende vijf jaar cruciaal om milieudoelstellingen, die eerder in Europa zijn afgesproken, te behalen. De glastuinbouw kan volgens de voorzitter van Glastuinbouw Nederland bij uitstek een bijdrage leveren aan deze doelen. "Dat vraagt een intensieve samenwerking tussen de sector en de EU. Duurzaamheid en economie zijn geen tegenstellingen, maar kunnen hand in hand gaan. Daar ligt de komende jaren onze opdracht," zo concludeert Bom-Lemstra.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: