Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"het is een enorme gok"

Wietkwekers gevolgd in hun weg naar legale Nederlandse teelt

Na jaren van praten en wachten is het in 2019 aangekondigde Experiment Gesloten Coffeeshopketen dan toch eindelijk van start. Reden voor documentairemaker Frans Bromet, om na zijn eerdere sombere documentaire van drie jaar terug, waarin hij duidelijk liet doorschemeren dat hij zelf een hard hoofd had in het slagen van het experiment, nu met een tweede deel te komen. Daarin volgt hij diverse deelnemende telers.

In 'Legale wiet 2' volgt Bromet drie wietkwekers in de opbouw van hun wietkwekerij: Fred van de Wiel, John en Ines Meijers met Jetze de Raad en Maikel.

Ook neemt de documentairemaker een kijkje in de cannabisteelt in Californië, bij de Nederlandse teler Hans. Hij verbaast zich over de dure plannen in Nederland en wijst erop de tijd van gouden bergen met cannabis in Noord-Amerika alweer redelijk voorbij is.

Maikel neemt Frans mee naar de nieuwbouw van een locatie met grote plannen in Zuid-Holland. Ze gaan er telen, maar ook verpakken, voorgedraaide joints maken, cakejes en hasj. Hij benadrukt dat het een kostbaar project is en noemt het 'een enorme gok'.

De grootste problemen waar de kwekers en verkopers mee te maken krijgen zijn de leveringsvoorraden en de ingewikkeldheid van het track- en trace systeem. Elke verplaatsing van de wiet moet geregistreerd worden. En dat is met een falend computersysteem bijna onmogelijk. De toekomst van het experiment blijft zo, vier jaar na de aankondiging nog steeds zeer onvoorspelbaar, ziet Bromet.

Het experiment duurt vier jaar en de vraag is of de investeringen die dan gemaakt zijn, al terugverdiend zijn. Het experiment is in december 2023 gestart. Deze maand start de zogenaamde overgangsfase. Bromet besluit zijn documentaire met de voorspelling dat de proef volledig van start is in september 2024. Momenteel is er alleen in Breda en Tilburg nog legale wiet te krijgen. Lang niet alle tien toegelaten telers zijn al in productie. Bromet komt op 2,5 producerende teler uit.

Meer over de overheidsplannen met de proef is hier na te lezen.

Bekijk hier deel 2 van documentaire 'Legale wiet'.