Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agro Businessclub Westland neemt kijkje in Europa's modernste golfkartonfabriek

Tholen - De Agro Businessclub Westland kon zich donderdag 6 juni verheugen in een goede opkomst. Daar zal de locatie zeker een rol in hebben gespeeld. Veel leden uit de Westlandse tuinbouw en handel waren benieuwd naar de onlangs geopende nieuwe productieomgeving van De Jong Verpakking in De Lier, die leidde tot de modernste golfkartonfabriek van Europa met een totale oppervlakte van 100.000 m² op 55.000 m² grondoppervlakte.

Namens Stora Enso nam Marjolein Kijzerwaard de bezoekers in vogelvlucht mee door de historie van het bedrijf, dat in 1996 door de vollegrondsteler Henk de Jong werd opgericht, waarna in 2006 de verhuizing naar De Lier volgde. Na jaren van forse groei - zowel autonoom als door overnames - werd De Jong Packaging Group in 2023 overgenomen door Stora Enso.

De BU Western Europe van Stora Enso, zoals De Jong Packaging Group nu officieel heet, telt 1.200 medewerkers (waarvan 700 in De Lier) en heeft een golfkartoncapaciteit van 560 m² met 15 locaties in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De naam De Jong Verpakking wordt nu gevolgd door 'by Stora Enso', maar Marjolein verklapte dat op termijn de naam Stora Enso op het pand in De Lier komt te staan.

Stora Enso is beursgenoteerd. "Dit betekende voor De Jong Verpakking een nieuwe manier van denken, werken en zakendoen," legt Marjolein uit. "Voor onze klanten verandert er echter niets aan de manier van werken die zij van ons gewend zijn en mogen verwachten." Ze ging verder in op de achtergrond van Stora Enso, dat één van de grootste particuliere boseigenaren is ter wereld. "Het bos is de basis. Het bedrijf heeft als visie dat alles wat van fossiele materialen gemaakt kan worden, ook van hernieuwbare materialen gemaakt kan worden. Goed doen voor mens en planeet is de basis van alle activiteiten. Zo wordt er fors ingezet op hernieuwbare verpakkingen, bouwoplossingen en innovatieve biomaterialen."

Vervolgens nam plantmanager Roy Sebrechts de Westlanders in een presentatie mee in de nieuwe fabriek, die tweelaags is gebouwd en waar vandaag de dag vier golfkartonmachines, 29 verwerkingsmachines en 69 opzetmachines voor plano's staan opgesteld. In de nieuwe fabriek komt er nauwelijks meer een heftruck aan te pas. Deze plaatst alleen de papieren rollen verticaal op de transportband, waarna ze hun weg vinden in een geautomatiseerd magazijn met een kraan en twee shuttles met een capaciteit van zo'n 12.000 ton. De AGV's transporteren de papierrollen naar de golfkartonmachines en de resterende rollen worden opgeslagen in een apart magazijn.

De fabriek in De Lier werkt in een drietal shifts en is goed voor een productie van 5 miljoen artikelen per dag, goed voor 500 leveringen aan klanten per dag. Momenteel is het AGF-seizoen goed losgebarsten, maar in de fabriek worden ook in toenemende mate verpakkingen gefabriceerd voor industrie en e-commerce. In een rondleiding keken de deelnemers van de Agro Businessclub hun ogen uit.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken