Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Vugt Kruiden schaalt op

"Klanten komen bij ons niet voor verrassingen te staan"

Tholen - 'Tijd voor uitbreiding én modernisering,' dachten ze onlangs bij Van Vugt Kruiden in Ridderkerk. De redenen? Een duurzaamheidsslag maken en meegroeien met de toenemende vraag naar gezonde kruiden en babyleafs. En dus werd vorig jaar vijf hectare bijgekocht voor teelt onder glas en wordt binnenkort 3.000 m2 toegevoegd aan de verwerkingsruimte. Piet en schoonzoon Thomas lichten in dit eerder in vakblad Primeur gepubliceerde artikel de keuze toe.

"De voorbije jaren hebben we best onze handen vol gehad met het bijhouden van de groei die onze retail- en horecaklanten doormaken. We liepen tegen onze productielimiet aan, zowel in de teelt als in de verwerking," steekt Thomas van wal. "In het kruidensegment zal vooral de teelt van basilicum, dille, koriander, selderij en platte- en krulpeterselie worden opgeschaald. Die laatste drie referenties bieden we overigens samen met bieslook en kervel het hele jaar door volledig Hollands aan."

Productiecapaciteit neemt met de helft toe
"Ook van de opmars van babyleafs is het einde nog niet in zicht," vult Piet aan. "En als onze klanten de bestellingen opdrijven, dan is het onze taak om ervoor te zorgen dat elke order elke dag piekfijn wordt ingevuld. Dat kan alleen maar als we de verwerkingsruimte voorzien van een aantal extra productielijnen en van een nieuwe waslijn, naast meer ruimte voor koelopslag. De grootste groei in productiecapaciteit doet zich precies in de babyleafsafdeling voor, namelijk met 50%," licht Piet toe. In totaal voorziet de uitbreiding bij Van Vugt Kruiden in 30% meer beschikbare ruimte.

In het babyleafssegment zijn rucola en mesclune de toppers, aangevuld met babyspinazie en veldsla. "Daaromheen doen we natuurlijk nog heel veel specifieke mixen, zoals bistro mixen en voor de Duitse markt ook wildkräuter mixen. We telen daarvoor onder meer mizuna, tatsoi en rode paksoi," zegt Thomas.

Bestellingen babyleafs op dagelijkse basis
De toegenomen vraag naar babyleafs die bij Van Vugt Kruiden wordt neergelegd, heeft deels te maken met het gemak dat klanten ondervinden als ze bestellingen op dagelijkse basis kunnen doen. "Het product vanuit Italië hierheen rijden neemt natuurlijk tijd in beslag. En dat betekent vaak een week vooruit plannen. Er zijn klanten die dat niet willen, ze verkiezen op dagbasis te bestellen. Dat kan bij ons, net zoals ze dat voor de kruiden doen," vult Thomas aan.

In de winter wordt evenwel een deel van de kruiden en de babyleafs bij contracttelers in Italië, Spanje en Frankrijk betrokken. "Omdat we onze klanten jaarrond van dienst willen zijn, halen we in de koude maanden de babyleafs en de kruiden, die we niet zelf in Nederland kunnen telen, in bulk uit het zuiden binnen. Het verpakken gebeurt in Ridderkerk en als we overschot hebben, dan verkopen we het op de vrije markt," legt Piet uit.

Duurzaamheid is geen keuze, maar standaard
Naast de toegenomen vraag is ook het duurzaamheidsaspect een drijvende factor achter de veranderingen die momenteel bij Van Vugt Kruiden plaatsvinden. Het is het favoriete werkterrein van Thomas. "Van elke stap die we in de keten zetten," zegt de schoonzoon van Piet, "vragen we ons af of die duurzaam is, van het zaaien tot het oogsten en van het ontwerp van een verpakking tot het transport. Alleen al het feit dat we zoveel mogelijk Hollands product proberen te leveren, is hier al een bewijs van. En we geven onze klanten niet meer de keuze tussen producten die wel of niet PlanetProof zijn, die wel of niet in een recyclebaar schaaltje zitten. Er is maar één keuze: de duurzame optie."

Zo heeft de productielocatie van Van Vugt Kruiden ook geen gasaansluiting meer, is nagenoeg het volledige machinepark elektrisch, wordt in de teelt een minimum aan gewasbeschermingsmiddelen toegepast en wordt volop ingezet op het hergebruik van water.

De strijd tegen derving
En wat verpakkingen betreft, zijn Piet en Thomas – enigszins tegen de markttrend in – niet geheel overtuigd van de duurzaamheidswinst van 'zakjes' in plaats van 'bakjes' voor de kruiden in de retail. "De reden is eenvoudig," legt Piet uit, "de derving lijkt groter te zijn bij kruiden in een zakje, zowel in het schap als bij de consument thuis. Uiteraard ontkennen we de flinke plasticbesparing niet, maar weegt die op tegen de grotere hoeveelheden derving? Alleen de tijd zal leren of ze het in de toekomst voor elkaar krijgen in het schap met de zakjes."

Voor de horeca, een sector die AGF-leveranciers meer vrijheid laat qua verpakkingskeuze, heeft Van Vugt Kruiden dan ook een nieuwe hersluitbare schaal ontwikkeld. "We zien klanten effectief teruggaan van een zakje naar de schaal, want die biedt meer gemak in de keuken en, zoals gezegd, minder derving," weet Thomas.

Van Vugt Kruiden belooft zijn klanten een assortiment producten dat jaarrond beschikbaar is, dat elke dag "tot het laatste bakje" geleverd kan worden en dat bovendien een duurzaamheidstoets ondergaat. "Maar er is nog iets wat ons typeert," zegt Thomas afsluitend, "en dat is de prijs. Klanten komen bij ons niet voor verrassingen te staan. We werken slechts met twee prijzen: een winterprijs en een zomerprijs. We maken duidelijke afspraken en daar houden we ons gewoon aan."

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Van Vugt Kruiden B.V.
Hoogzandweg 16
2988 DA Ridderkerk
Tel: 0180-625660
[email protected]
https://www.vanvugtkruiden.nl/