Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fryske Strawberries verder zonder vaderlijk advies

"Hij zei vaak: “Zorg dat het niet te rood ziet!”"

Fryske Strawberries uit Berlikum, de enige aardbeienkweker in Friesland, wordt steeds bekender. Uit steeds meer dorpen weten mensen het stalletje bij het bedrijf te vinden, en ook met sociale media laat men zien waar ze op het bedrijf mee bezig zijn. In lifestylmagazine Noorderland geven Marlies en René van Wingerden een nog uitgebreider kijkje in de keuken.

"Wat doen we? Plukken we de kleintjes of laten we ze zitten?", vroeg Marlies zich op de ochtend van het gesprek af. "Je moet dan bepalen of ze in klasse 2 komen of niet. In klasse 1 zitten de mooiste; in klasse 2 komen aardbeien die licht misvormd of te klein, maar nog prima te eten zijn."

"Op zo'n moment had ik even met mijn vader willen overleggen. Nog vaak hoor ik 'm in mijn achterhoofd. Hij zei vaak: 'Zorg dat het niet te rood ziet!' Daar worden veel aardbeienkwekers zenuwachtig van: te veel rood betekent dat er gauw geplukt moet worden," legt Marlies uit.

"'Goed kijken en bijblijven', dat gaf hij ook mee," vult René aan. "Pas als je zelf een keer mee plukt, kun je beoordelen of iemand het snel genoeg doet. Door veel op de werkvloer rond te kijken, houd je feeling met het vak. In principe kun je vrijwel alles digitaal regelen vanuit kantoor, maar er vaak zelf bij zijn is beter. Elke ochtend maken we daarom eerst een rondje langs de kassen en stellingen."

Marlies en René zijn twee jaar geleden eigenaar geworden van aardbeienkwekerij Fryske Strawberries in Berlikum, de enige in Friesland. Het bedrijf telt 1,8 hectare aardbeien in de kas, 1,5 hectare onder tunnels en 1,5 hectare op stellingen.

Cock van Overbeek, de vader van Marlies, overleed in juni 2022 vlak nadat aardbeienbedrijf APM was overgenomen. Ook Marco van Overbeek, tomatenteler en zoon van Cock, stond vorig jaar al eens stil bij het gemis van vaderlijk advies. Dat deed hij in de podcast KasGesprek.

Lees hier het hele verhaal in Noorderland over Fryske Strawberries.

Publicatiedatum: