Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserse aardbeienteler schakelt om naar bedekte teelt

De eerste aardbeien en frambozen uit de Zwitserse teelt werden aan het begin van week 21 geoogst en op de markt gebracht. "We zijn erg optimistisch over het nieuwe frambozenseizoen en zijn uitermate tevreden met de opbrengsten en kwaliteit tot nu toe. Bij de aardbeien wordt een deel van de oogst echter buiten geteeld. Hier heeft de zware regenval geleid tot een daarmee samenhangende druk van rot op de gewassen", meldt Fabian Kummer van Schmitterhof in Zwitserland.

"De huidige omstandigheden zijn positief voor de afzet", vervolgt Kummer. "De markt heeft trek in vroege aardbeien uit Zwitserland en sinds week 22 is er geen invoercontingent meer, waardoor er alleen nog maar binnenlandse aardbeien op de markt zijn. Onze verkooppartner Tobi Seeobst voert al verschillende campagnes met Zwitserse aardbeien in de retail. Voor frambozen verwachten we de eerste promoties eind juni." De prijs van aardbeien ligt iets boven het niveau van vorig jaar en ook voor frambozen wordt een minimale prijsstijging verwacht.


Beschermde frambozenteelt

Het aardbeiras Aprica wordt in de vollegrond geteeld, terwijl het gevestigde ras Malling Centenary voorrang krijgt in de beschermde teelt. Het oogst- en afzetvenster loopt normaal gesproken tot de tweede helft van augustus. Frambozen uit de beschermde teelt zijn zelfs tot oktober verkrijgbaar. "Onze herfstframbozen hebben zich de afgelopen jaren zeer sterk gevestigd. In de regel presteren de vroege en late frambozen het beste in termen van kwaliteit, wat voornamelijk te wijten is aan het feit dat we steeds vaker te maken hebben met sterke hittepieken en nachttemperaturen van meer dan 20 graden in de midzomer", zegt Kummer, die ook asperges teelt.

Op de Schmitterhof wordt voornamelijk de frambozensoort Enrosadira geteeld.

Schmitterhof kan sinds 2020 marktrelevante aantallen frambozen leveren. "Diversificatie was en is erg belangrijk voor ons, niet in de laatste plaats omdat we de risico's zoveel mogelijk willen spreiden. In de komende jaren willen we onze teeltcapaciteiten voor zowel aardbeien als frambozen verder uitbreiden. We zullen onze vollegrondsaardbeien volledig vervangen door beschermde teelt. We hebben ons namelijk gerealiseerd dat de verspilling nu te hoog is, mede door de eerder genoemde extreme weersomstandigheden en schade, vooral in relatie tot de gestegen teeltkosten. Op de middellange tot lange termijn zouden we kunnen overwegen om ons assortiment uit te breiden met blauwe bessen."

Voor meer informatie:
Fabian Kummer
Schmitterhof
Alpstrasse 50
9444 Diepoldsau, Zwitserland
Tel: +41 71 733 11 55
[email protected]
www.schmitterhof.ch

Publicatiedatum: