Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Moestuinkas beter dan braakliggende kas"

In Westland zijn er nu veel braakliggende percelen. Maar ook, omdat telen niet meer rendabel is, veel leegstaande kassen. In een zevental kassen in Westland heeft dat geleid tot een gebruik voor moestuin. Soms tijdelijk en als er geen andere invulling komt op korte termijn voor langere tijd.

In Kwintsheul aan de Holle Watering is ongeveer 9.000 m² in gebruik bij ca. 230 gebruikers, in de moestuinkas van Ons Kastuintje. Die hebben allemaal een oppervlakte van 14 m² of groter en gebruiken dat voor de teelt van onder meer sla, tomaten, komkommers, paprika. Maar ook exotische gewassen zoals meloen, aubergine, antroewa, kousenband worden er geteeld. Het bedrijf in Kwintsheul beschikt over een ruim parkeerterrein. Er worden cursussen gegeven en er is een koffiehoek.

Westland Verstandig sprak tijdens het bezoek met vele blije kleine telers variërend in leeftijd van 12 jaar tot 85 jaar. Dit soort initiatieven voorziet in een grote Westlandse behoefte en veel inwoners willen zelf producten telen. Ook het werk en contact met derden wordt als prettig ervaren en schept een band.

Inmiddels blijkt echter Glastuinbouw Westland een handhavingsverzoek gedaan te hebben. De ondernemer wordt daardoor op kosten gejaagd en moet een vergunning aanvragen die hij wel in redelijkheid zou moeten krijgen, zo kreeg de lokale politieke partij te horen tijdens het bezoek.

Westland Verstandig meent dat een dergelijk gebruik, gezien de vele positieve facetten, door de gemeente in principe toegestaan moet worden. Voor zolang er geen andere invulling aan het gebruik van de kas gegeven kan worden. Dat is beter dan langere tijd braak laten liggen.

Bron: Westland Verstandig

Publicatiedatum: