Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister van Kazachstan bezoekt telers

"Samen ontwikkelen we een plan om meer kassen te bouwen"

De vicepremier Serik Zhumangarin heeft onlangs een bezoek gebracht aan het Saryagash-district in de regio Turkestan. In dit gebied in Kazachstan bevindt zich meer dan 70% van de kassen. Hij besprak daar belangrijke kwesties met lokale telers en werknemers. Eerder deze maand maakten aardbeientelers zich zorgen over de import van goedkopere aardbeien die voor aanzienlijke financiële verliezen zorgen.

Ashirafi Shimbergenov, hoofd van het bedrijf 'Abduraman', heeft met behulp van Zuid-Koreaanse technologie omgerekend 6 ton in euro's geïnvesteerd in de teelt van aardbeien. In totaal beschikt het bedrijf over een areaal van 33 hectare. Ook is er een kas van 5,5 hectare.

Die kas maakt gebruik van zonlicht en heeft speciale isolatie. Daardoor dalen de bouw- en teeltkosten met twee derde ten opzichte van traditionele kassen. Deze methode minimaliseert de behoefte aan externe warmte. Dat is belangrijk, aangezien de verwarming in de winter tot 70% van de kosten kan bedragen.

Een bijzonder kenmerk van de technologie is het gebruik van zonlicht en isolatie met een speciale coating. Daardoor zijn de teeltkosten van gewassen drie keer lager dan in traditionele kassen. Ook is er daardoor een minimale hoeveelheid aan externe warmtebronnen nodig. Voor kassen, waar de winterverwarming tot 70% van de kosten kan bedragen, is dit een flinke besparing.

Volgens Ashirafi wordt deze technologie overal in China en Korea gebruikt waardoor de teeltkosten van tomaten, komkommers en andere gewassen wordt verlaagd. De techniek kan ook bij lage temperaturen worden gebruikt. In de toekomst heeft het hoofd van het teeltbedrijf het plan om Kazachse aardbeien te exporteren.

Investeringssubsidies
Tijdens een ontmoeting met de vicepremier merkt Ashirafi op dat hij geen investeringssubsidies kon krijgen om de teelt uit te breiden. Hij kreeg daarbij steun van andere telers die benadrukten dat overheidssteun ook voor hen niet beschikbaar is. De voorzitter van de vereniging van telers, Daniyar Kaltaev, merkt op dat de kassenbouwers tegenwoordig niet meer dezelfde zijn als vroeger. Toen was het risico om gewassen te verliezen door slecht weer hoog.

"Kastelers introduceren nieuwe technologieën en normen. Ook breiden ze hun teelt uit. Samen ontwikkelen we een plan om meer kassen in het land te bouwen. Maar elk jaar is de afzetmarkt een probleem. Zodra we beginnen met het oogsten daalt de prijs. Binnenkort kunnen we tijdens het seizoen in de volledige behoefte van Kazachstan wat betreft komkommers voorzien. We hebben slechts twee tot drie maanden nodig om de oogst volledig te verkopen, zonder een toestroom van groenten en aardbeien uit buurlanden op de markt," vertelt Daniyar Kaltaev.

Bron: primeminister.kz

Publicatiedatum: