Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iris Herren van Ott Gemüsebau krijgt slateelt op water onder de knie:

“De teelt verloopt nu beter en rustiger”

Tholen - De teelt van groenten van de Zwitserse familie Ott gaat al heel wat jaren terug. Vier generaties teelden er al in het noorden van Zwitserland op de grens met Duitsland. In Basadingen is zowel buitenteelt als tegenwoordig ook teelt in kassen te vinden. De nieuwste kas staat er nog geen twee jaar. Daarin teelt Ott Gemüsebau tomaten, komkommers en ook sla en paksoi op water. Dat laatste, dat is nieuw voor de Zwitserse telers, vertelt kasverantwoordelijke Iris Herren.


Iris Herren in de kas met slateelt op water

Met de teelt van sla waren ze bij Ott Gemüse al wel goed bekend. "We teelden in de winter sla in de grond in de kas, afgewisseld door tomaten en komkommers in de zomer." Met de slateelt op water is nu jaarrond slateelt mogelijk. "Het was een vraag van onze afnemer, een Zwitserse supermarktketen."

Niet te nat en niet te droog
In 2013 is de teelt in de kas van 3,5 hectare opgestart. Drie hectare is ingericht voor tomaten en komkommers en 0,5 hectare is bestemd voor de slateelt op water. Met de slateelt op water is in oktober 2022 gestart. Hier drijven op floaters onder meer triosla, eikenbladsla en ook paksoi in een vijver. Deep Water Culture (DWC) dus. "Voor ons is dat het meest geschikte systeem. Teelt op water met goten had nog veel hogere investeringen gevraagd."

Met de DWC-teelt is Ott Gemüse de enige in Zwitserland, volgens Iris. NFT-teelt met goten komt wel her en der voor. Enkele maanden na de start van de teelt, in het najaar van 2022, besloot ze in januari 2023 Ron Peters van Future Growing te contacten. "De manier van telen en van klimaat maken was heel anders dan wat we tot dan toe gewend waren. In de andere kas hadden we geen insectengaas en verduisteringsdoek en ook de ventilatie was anders. Ik vond het in het begin echt een uitdaging om de plantjes in de drijvers van polystyreenschuim niet te nat, maar ook niet te droog te maken."

Sterk en compact product
Bij de start van de teelt viel het de teler op dat de sla te veel ging strekken en niet compact bleef. "Ron heeft ons met aanpassingen aan ons teeltklimaat geholpen de sla compact te houden en goed hard." Ook aan de CO₂ werd een aanpassing gedaan. "CO₂ maakt de plant compact en niet te groot."

Een andere uitdaging bleek het op gewicht krijgen van de eikenbladsla. "Daar willen we kroppen van 280 gram hebben. In de grondteelt laten we het gewas dan wat langer groeien, maar in de drijvers staan de kroppen dichter op elkaar en krijg je dan van onderaf gele bladeren. Dit jaar gaat dat al beter na de aanpassingen die we hebben gedaan."

Ventilatie
Het maakt dat anderhalf jaar na de start de teelt 'makkelijker' is geworden, lacht Iris. "Het water en het klimaat zijn nu beter. Ik hoef niet de hele tijd aanpassingen te maken, heb ik van Ron geleerd." De teeltadviseur heeft veel ervaring en benadert de teelt met een nuchtere blik. Dat geeft rust. "Alleen in het voorjaar en in het najaar doen we grotere aanpassingen. De teelt verloopt nu veel rustiger en makkelijker, vergeleken met de tomaten- en komkommerteelt."

Technisch is de kas uitgerust met de moderne technieken die je bij een net nieuwgebouwde kas mag verwachten, zoals insectengaas, verduisteringsdoek en LED-belichting. En voor optimale waterkwaliteit onder meer een systeem dat zuurstof toevoegt aan het water. Om de luchtvochtigheid in de kas nog verder te optimaliseren komen er nog wel ventilatoren bij. "We moeten hier van de lokale overheid onze lichtuitstoot honderd procent afschermen, dus voor ventilatie is dat wel een uitdaging", erkent de teler. "Met deze investering, die we later dit jaar gaan doen, willen we hier nog een stap in zetten."

Ron gaat het bij een van zijn volgende bezoeken vast zien. Nadat hij in het begin, bij het opstarten van de teelt regelmatig langskwam, ziet Iris hem nu nog zo'n twee keer per jaar. "Op die momenten stemmen we samen de klimaatstrategie af." Anders dan in het begin kan de kasverantwoordelijke nu weer makkelijker 'even weg' van de teelt, nu alles goed draait.

Voor meer informatie:
Ron Peters
Future Growing
Gantel 12
7891 XA Klazienaveen
+31 (0)6 2505 2941
[email protected]
www.futuregrowing.eu

Iris Herren
Ott Gemüsebau
[email protected]
www.ottgemuese.ch/