Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne krijgt jaar extra importkorting in EU

Oekraïense land- en tuinbouwproducten mogen nog zeker een jaar langer vrij van invoerheffingen en quota naar de Europese Unie worden uitgevoerd. Via de Europese Raad hebben de lidstaten het een voorstel van de Europese Commissie daarover maandag 13 mei officieel goedgekeurd. Eerder ging ook het Europees Parlement akkoord met een verlenging tot 5 juni 2025. Aan de maatregel zijn een aantal extra vrijwaringsclausules verbonden die een aantal specifieke markten binnen de Europese Unie moet beschermen.

Via handelsmaatregelen wil de Europese Unie extra ondersteuning bieden aan de Oekraïense economie na de inval door Rusland. De maatregelen zijn al sinds juni 2022 van kracht en worden nu met nog eens een jaar verlengd. In de nieuwe overeenkomst gelden wel specifieke afspraken over de invoer van pluimveevlees, eieren, suiker, maïs, haver, gries en honing uit Oekraïne. Wanneer de invoer van deze producten de gemiddelde importvolumes van het tweede semester van 2021 en de jaren 2022 en 2023 overstijgt, volgen er alsnog importheffingen.

Met betrekking tot tarwe is afgesproken dat de Europese Commissie snel vrijwaringsmaatregelen zal nemen indien de Europese markt of de markt van een of meerdere lidstaten wordt verstoord door de Oekraïense invoer. Om de Oekraïense export ook logistiek te faciliteren, heeft de Europese Unie 'solidariteitscorridors' ingericht. Samen met de handelsmaatregelen hebben die er volgens de Europese Commissie voor gezorgd dat de Oekraïense uitvoer min of meer stabiel bleef. In 2021 voerde Oekraïne voor 24 miljard euro aan producten uit naar de Europese Unie. In 2023 lag die waarde op 22,8 miljard euro.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: