Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CBL roept op tot btw-verlaging groenten en fruit

Het is noodzakelijk dat de betere keuze toegankelijker wordt voor de consument. Daarom roept het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten en foodservicebedrijven, de Tweede Kamer op om het preventiebeleid op de lange termijn te richten. Het CBL doet dit in aanloop naar het commissiedebat Leefstijlpreventie van 16 mei a.s.

Het CBL is één van de partijen binnen het Nationaal Preventieakkoord. Supermarkten en foodservicebedrijven, aangesloten bij het CBL, zetten zich dagelijks in om consumenten te ondersteunen bij het maken van de betere keuze.

Supermarkten zetten al volop in op productverbetering
Door producten te verbeteren, verlagen supermarkten geleidelijk de hoeveelheid zout, verzadigde vetten en suiker. Frisdranken bevatten bijvoorbeeld nu 25% minder calorieën en brood 25% minder zout. Verder promoten ze het voedselkeuzelogo Nutri-Score actief op alle huismerkproducten. Ook hebben supermarkten kindermarketing voor ongezonde producten gestaakt. Nu richten ze zich alleen nog op marketing voor gezonde producten, zoals snoepgroenten.

Oproep: maak het beleid breder
Het is belangrijk dat consumenten nog makkelijker de betere keuze kunnen maken. Daarom roept het CBL de Tweede Kamerleden op om serieus te kijken naar de volgende beleidsopties:

  • Nutri-Score verplichten: Supermarkten en groothandels voeren nu standaard het voedselkeuzelogo op hun huismerkproducten. Op veel A-merkproducten is er echter nog geen Nutri-Score te zien, waardoor de consument niet volledig kan vergelijken binnen een productgroep. Met een verplichte Nutri-Score wordt de betere keuze maken nog makkelijker gemaakt.
  • Verlaag de btw op groente en fruit: Gezond eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Vanuit de sector zijn bijvoorbeeld verspakketten een goede stap hierin. De overheid kan hierin bijspringen door de btw op groente en fruit te verlagen. Zo maken we groente en fruit betaalbaarder voor iedereen.
  • Kindermarketing alleen nog op gezonde producten: Supermarkten zijn gestopt met kindermarketing op huismerkproducten die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als ongezond worden bestempeld. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om kindermarketing voor ongezonde producten te beperken. Dat initiatief ondersteunen wij.
  • Maatschappelijke discussie over alcohol en minderjarigen: Supermarkten zijn vanaf het begin betrokken bij de NIX18-campagne. Het CBL helpt hierbij door onder andere trainingmodules te ontwikkelen en de NIX18 Challenge te organiseren. Verreweg de meeste minderjarigen verkrijgen alcohol echter buiten de supermarkt. Als we willen voorkomen dat minderjarigen alcohol verkrijgen, is er ook een maatschappelijke discussie nodig om de sociale norm te veranderen. Dat gaat verder dan alleen de supermarkt.

Bron: CBL

Publicatiedatum: