Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Zie vertical farming niet als een dure fantasie, maar als een innovatieve aanvulling op wat er al bestaat”

In het Vlaamse stadslandschap strijden tuinbouw, industrie, recreatie, natuur en verstedelijking om kostbare ruimte, waardoor het oprichten van glastuinbouwbedrijven zowel in verstedelijkt of industrieel gebied, als op het platteland uitdagend is. De huidige oppervlakte moet beter benut worden door het ruimtelijk rendement te verhogen. Maarten Ameye, onderzoeksleider tuinbouw onder afdekking bij Inagro gelooft in vertical farming: "Inzetten op telen in de hoogte en meervoudig ruimtegebruik kan integratie van voedselproductie in steden en verstedelijkte gebieden, waar ruimte beperkt is, bevorderen."

Vertical farming, een snel ontwikkelende innovatie
"Vertical farming of verticale tuinbouw is een innovatieve methode om te telen in verticaal gestapelde lagen, vaak in gecontroleerde binnenomgevingen", verduidelijkt Maarten. Dit type tuinbouw heeft als doel de opbrengst per vierkante meter te maximaliseren en ruimtegebruik beter te benutten. "Op vandaag stellen veel land- en tuinbouwers vertical farming nog in vraag. Wij geloven echter dat vertical farming de landbouw mee kan verduurzamen en dat we het systeem dus niet als een dure fantasie moeten zien."

"Wij geloven in de voordelen van vertical farming"
De nieuwe teelttechniek kan een oplossing bieden in stedelijke gebieden waar tuinbouwgrond of de ruimte voor glastuinbouwbedrijven schaars is. "Een ander belangrijk voordeel van vertical farming is het stabiele klimaat. De gesloten ruimte kan volledig worden gecontroleerd waardoor je minder afhankelijk bent van het weer of de seizoenen. Door het gesloten systeem is er ook minder behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen. Omdat vertical farming vaak gebruik maakt van hydrocultuur kan ook het waterverbruik aanzienlijk verminderen", licht hij toe.

Toch ziet Inagro in de media dat er ook enkele negatieve berichten circuleren over vertical farming. Wereldwijd waren er de afgelopen maanden enkele faillissementen van vertical farms. Maarten erkent dat er wel wat uitdagingen zijn aan vertical farming: "Het systeem vergt bij de opstart toch wel hoge investeringskosten. Aangepaste LED-verlichting, klimaatregeling, irrigatiesystemen, enzoverder zijn nodig om de vertical farm op te zetten. Eens het systeem dan operationeel is, moet je rekening houden met een hoog energieverbruik en dus ook hoge energiekosten." Binnen de proeven die in de vertical farm gebeuren zullen dan ook telkens gegevens bijgehouden worden over het energieverbruik en behaalde opbrengsten. Op deze manier verliezen we het economische aspect niet uit het oog. Ondanks de nadelen blijkt vertical farming toch veel potentieel te hebben.

"Zeker als we de techniek zien als een waardevolle aanvulling op de verschillende teelttechnologieën die er al bestaan. Met verschillende nieuwe onderzoeken, projecten en samenwerkingen willen we bij Inagro kennis opdoen binnen vertical farming."

Aangepaste infrastructuur moet innovatief onderzoek mogelijk maken
Inagro beschikt al over twee indoor vertical farms. Doordat de systemen volledig afgesloten zijn van de buitenwereld kunnen alle groeifactoren (klimaat, licht, water, voeding) bijgestuurd worden. "Sinds 2022 experimenteren we dan ook met de opkweek van preiplantgoed in een gesloten meerlagenteelt. Daarnaast startte onlangs het PlantGoed-project op waarbij we willen onderzoeken of er jaarrond plantgoed- en zachtfruitproductie gerealiseerd kan worden door het plantgoed op te kweken in een gesloten teeltsysteem."

"In 2024 bouwen we, samen met Urban Crop Solutions, een innovatieve verticale teeltinstallatie in de gevelserre van Agrotopia. Het verticaal teeltsysteem zal bestaan uit drie torens van 10 meter met 18 bewegende tafels per toren. Dit nieuwe teeltsysteem exploreert meerlagig ruimtegebruik in de serre en is ontworpen om maximaal te profiteren van natuurlijk zonlicht. Om indien nodig extra licht toe te voegen, zijn de torens uitgerust met dynamische belichting. De plantontwikkeling kan beïnvloed worden door het lichtspectrum van de ledverlichting bij te sturen. Zo worden de voordelen van een serre gecombineerd met de precisie van een gesloten systeem, wat resulteert in een innovatieve en duurzame teeltomgeving met maximale flexibiliteit."

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem
Tel: 051 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: