Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hollandse LED-innovatie: Verder schaalbaar met verbeterde lichtbron

Tholen - "Met een paar schuifbalkjes red je het al snel niet meer." Die terechte constatering doet Niels Damen van Climalux. In Hoek van Holland wisten ze al snel dat er een 'computer' bij het complete LED-armatuur nodig was om alle aan telers geboden opties goed aan te sturen. Nu de lichtbron en de zelfontwikkelde Power Supply Unit af zijn, heeft het bedrijf het productassortiment gecompleteerd met een nieuwe Horticulture Control Unit.

Of nou ja 'af', dat is het in de snel ontwikkelde LED-markt nooit, weet ook de Operationeel Manager van de belichtingsproducent die opvalt met een armatuur met een geïntegreerde ventilator. Daarom komt het bedrijf ook naar GreenTech Amsterdam met een doorontwikkelde lichtbron. Er zijn voortaan twee opties.

Horticulture Control Unit
De huidige Horticulture Control Unit (HCU) uit de CTR-serie, had de oplettende kijker al tegen kunnen komen op tuinbouwbeurs IPM in Essen. "Het was de eerste HCU die we op de markt gebracht hebben. Deze HCU is voortgevloeid uit diverse prototypen de afgelopen jaren. Deze CTR-serie wordt centraal in de kas gepositioneerd en kan flexibel aangestuurd en bediend worden."

De nieuwe HCU, uit de MOD-serie, is ontwikkeld in samenwerking met een externe Westlandse partner. "Zij gaven de hardware een update. De nieuwe PLC die we gebruiken is compacter en beter schaalbaar en wordt modulair ingezet in het veld. In principe kun je onze CLX V1000-groeilampen nu ongelimiteerd doorkoppelen."


Climalux op IPM Essen 2024

Nieuwe productlijn
Climalux gaat voortaan twee productlijnen HCU's aanbieden. Het verschil zit hem in de schaalbaarheid. "Onze huidige CTR-serie is geschikt voor een areaal tot circa vijf hectare." In aanloop naar de beurs in Amsterdam ondergaat de nieuwe productlijn wat Niels 'een stresstest' noemt. "Daarna gaan we het product in de markt zetten voor gebruik in de praktijk in de winter van seizoen 2025-2026."


Alex Dekkers van Climalux tijdens de stresstest waarbij ook Van Wensen Elektrotechniek en Paneelbouw als partner van Climalux aanwezig was. De teler kan kiezen voor een analoge of digitale aansturing van het LED-belichtingssysteem, maar vooral in geval van nood kan ook de optie voor handbediening of via een tijdsprogramma soms nog van pas komen.

Lichtplan
In beide gevallen is de aansluiting van de belichtingssystemen op de klimaatcomputer van de klant hetzelfde. "Wij kiezen voor een bedrade aansluiting via onze HCU. Na aansluiting is het zaak het systeem met alle mogelijkheden één keer in te regelen. Dat doen we op basis van het lichtplan van de teler."

De armaturen van Climalux zijn uitgerust met een daglichtspectrum. Het armatuur is dimbaar, de intensiteit is regelbaar en ook de ventilator is onafhankelijk van de lamp stuurbaar. "Je kunt de lampen per set van vier dimmen. De klant kan hiervoor groepen aangeven. Op die manier is het heel goed mogelijk donkere plekken iets extra te belichten, bijvoorbeeld langs de gevel, of juist in een kap waar wel al geoogst niet meer te belichten."

De mogelijkheid om met de LED-belichting in de spelen op de actuele energieprijs is al weleens getest, deelt Niels desgevraagd. "Je kunt in stapjes van 1 procent dimmen en daarmee heel vloeiend en fijnmazig op- en afregelen. Doorgaans kiest een teler er echter nog voor om het licht op- en af te regelen rekening houdend met de daglichtsom. Ook precies tegengesteld belichten aan het daglicht is mogelijk. Op die manier houd je netto een gelijk lichtniveau gedurende de dag."


Links: Niels Damen van Climalux bij de test met de nieuwe HCU

Lichtbron doorontwikkeld
Zoals gezegd is er ook ontwikkeling in Hoek van Holland specifiek gericht op de lichtbron. "We gaan met een ander type LEDs werken", legt Niels uit. "Daarmee kunnen we sneller inspelen op de vraag vanuit de markt, gaat de efficiëntie van de armaturen omhoog en is er ook meer flexibiliteit mogelijk in spectrumkeuze."

Het spectrum blijft een daglichtspectrum, benadrukt de Operationeel Manager, maar met het nieuwe armatuur kan voortaan ook ingespeeld worden op specifieke spectrumwensen van klanten. "Denk aan meer of minder verrood of veranderingen in rood of blauw licht." In Amsterdam bespreekt Niels graag de nieuwe opties van de volledig in Nederland ontwikkelde armaturen met beursbezoekers.

Over de grens
De ontwikkelingen in de LED-belichtingsmarkt gaan heel snel, nog altijd. "De tijd waarin we nog zelf uit moesten rekenen hoeveel mmol er uit een LEDje kwam, die ligt inmiddels ver achter ons", lacht Niels. "Uitgedaagd door de markt hebben we alle voordelen van onze systemen nog eens goed onderzocht en bevestigd gekregen. Met doorontwikkeling van onze lichtbron slaan we twee vliegen in één klap. De efficiëntie, ook van ons al bekende armatuur, gaat omhoog en het nieuwe armatuur krijg extra opties."

Bij Climalux, waar ze doorschakelen van ontwikkelingsbedrijf naar productiebedrijf, is de afgelopen tijd dus even een stapje teruggezet waar het over de lamp gaat. Daar zijn toch weer nieuwe verbeteringen doorgevoerd. "En ondertussen hebben we ons productassortiment van A tot Z afgemaakt." Iets waarmee Climalux ook buiten de eigen landsgrenzen de markt mee op wil. "Alle ontwikkelingen die hier in de competitieve markt gaande zijn, die zijn net zo relevant voor telers over de grens."

Bij Climalux zien een belangrijke rol voor de LED-lamp weggelegd in Het Nieuwe Telen. "Wij benutten de energie van de lamp honderd procent, vijftig procent voor licht en vijftig procent voor warmte. Hierdoor is ons armatuur 25-30% zuiniger dan een HPS-armatuur en realiseren we een gasbesparing voor verwarming van 35%."

Climalux staat op GreenTech Amsterdam van 11-13 juni 2024: stand 05.307.

Voor meer informatie:
Niels Damen
Climalux
[email protected]
www.climalux.nu