Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herstel voor tomatenprijs in maart

De tomatenprijzen in Nederland zijn in maart lichtjes gestegen. Wel blijven de prijzen net als in februari achter bij 2023, waarin hele hoge prijzen werden genoteerd bij een gebrek aan lokale productie en bovendien een veelal latere start van de teelt.

Ook in 2024 is er nog geen sprake van een normale situatie, maar dat meer telers toch weer vrij traditioneel in productie zijn gekomen heeft geen buitengewone prijsdaling tot gevolg gehad. Wat daarbij mogelijk helpt, is dat een donker voorjaar de lokale tomatenproducties iets later op gang heeft laten komen.

Voor een kilo Nederlandse trostomaten werd in maart gemiddeld 1,57 euro betaald, zo zetten de statistici van de Europese Commissie in hun maandelijkse dashboard met tomatenprijzen. Ten opzichte van februari een prijsstijging van 4 procent, terwijl de prijzen dichtbij de vijfjarige trend blijven.

In vergelijking met het vijfjarig gemiddelde geldt voor cherry- en specialtytomaten dat de prijs hier hoger ligt in maart dan gemiddeld de afgelopen vijf jaar. De gemiddelde kiloprijs op het dashboard staat op 3,69 euro per kilo.

De prijzen voor reguliere losse tomaten in Nederland lagen in maart gemiddeld op 1,31 euro per kilo. Hier wel een iets grotere afwijking van het vijfjarig gemiddelde, maar ten opzichte van maart 2023, toch een jaar met opmerkelijk hogere prijzen, is er sprake van 23% hogere prijzen in maart 2024 voor losse tomaten.

Wie de tomatenprijzen in maart, ook voor Spanje, Italiƫ en Frankrijk, vergelijkt met die van februari, ziet dat vrijwel overal de prijzen gestegen zijn. De enige uitzondering is trostomaat in Frankrijk, waar er ten opzichte van februari een prijsdaling van 14% genoteerd is.

Over de hele linie in Europa ligt de tomatenprijs in maart op 1,76 euro per kilo. Dat is gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. Vooral groene cijfers op het dashboard voor de cherry- en specialtytomaten lijken hieraan bij te dragen in maart.

Import en export
Op het dashboard houden ze ook de tomatenimport in Europa in de smiezen. Het overzicht laat voor import uit Marokko een tonnage zien in maart dat gelijk ligt aan het vijfjarig gemiddelde. Vooral in januari lag de Marokkaanse import hoger dan normaal, in maart lag de import juist een stuk lager.


De rode lijn laat de import uit Marokko in 2024 zien. De groene lijn het vijfjarig gemiddelde.

De Turkse import ligt wel hoger dan dat gemiddelde, maar liep in maart wel terug. "Er ligt een kans voor Turkse tomatenexporteurs nu de teelt in Europa afneemt", zegt Emel Esin Keskin, eigenaar van Esin Tarim, op onze internationale zustersite Freshplaza.

De EU-tomatenexport ligt net iets boven het niveau van 2022-2023 en ruim onder het vijfjarig gemiddelde.

Bron: Tomatendashboard Europese Commissie