Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder verrassingen bij ronde 2 legalisering oud 'illegaal' gebruik Westlandse glastuinbouwgrond

De gemeente Westland is bezig oud 'illegaal' gebruik van glastuinbouwgrond te legaliseren. Na een eerste ronde volgt nu een tweede ronde met daarbij weer een lijst met percelen. Die lijst lag ter inzage. Er kwam reactie op, maar anders dan bij ronde 1 bleef het aantal 'nieuw' opduikende percelen beperkt.

Het college van burgemeester en wethouders stelt nu voor het bestemmingsplan Legalisatie Oude Strijdigheden (LOS) 2 vast te stellen, zo blijkt uit de collegebesluiten van week 15.

De eerste ronde van project LOS bracht heel wat teweeg. In ronde 2 zijn de percelen meegenomen die ook in aanmerking zouden komen voor legalisatie, maar die te laat bekend waren of werden om zonder grote aanpassing van het plan van ronde 1 nog doorheen te krijgen. Daarom is gekozen voor ronde 2.

Minder verrassingen
De plannen voor ronde 2 lagen rond de jaarwisseling ter inzage. De ingediende zienswijzen hebben in sommige gevallen geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. Voor een drietal woningen (twee in De Lier en een in Poeldijk) is na toetsing gebleken dat zij op basis van dit bestemmingsplan niet in aanmerking komen voor een woonbestemming, maar dat zij wel moeten worden meegenomen in een nieuw plan. Dat als gevolg van een wens van de gemeenteraad, zo valt te lezen in het raadsvoorstel.

In totaal gaat het in ronde 2 om 66 percelen. Daar kwamen er de afgelopen tijd nog 5 bij. Daarmee is er volgens het college geen sprake van 'een wezenlijk ander plan'. In ronde 1 ging het om 170 percelen en was het aantal percelen dat nog 'opdook' zo groot dat er hier volgens het college wel sprake was van 'een wezenlijk ander plan'. Hierdoor ontstond ronde 2 van operatie LOS.

Na vaststelling van het bestemmingsplan voor ronde 2 wordt het plan bekendgemaakt in gemeentelijke communicatie. De gemeenteraad behandelt het plan op 29 mei 2024.

LOS
Het bestemmingsplan Legalisering Oude Strijdigheden (LOS) voorziet in de legalisatie van strijdige situaties in het glastuinbouwgebied die zich reeds voor 4 december 2008 voordeden. Het gaat om strijdige bewoning van bedrijfswoningen, priv├ęgebruik van glastuinbouw-gronden, kleinschalige glastuinbouwbedrijven en te grote siertuinen bij bedrijfswoningen bij een groot aantal kavels in Westland.