Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UV-C-luchtontsmetting in verpakkingshal pepers:

"Ik heb nooit meer last van schimmels gehad"

Tholen - In een grote verpakkingshal in Berkel en Rodenrijs worden, nu het seizoen weer volop bezig is, dagelijks heel veel pepers verpakt. Geflowpackt om precies te zijn. Daarbij ontstonden enkele jaren terug problemen. Op de steeltjes van de pepers kwam schimmelpluis te zitten. Afnemer niet blij, en de teler ook niet. Maar hoe kom je er vanaf, van zo'n schimmelprobleem? Een speciale met LED uitgeruste buis doet sindsdien wonderen.

Die 'buis', de ViroLED van leverancier AGROLED, komen we begin april tegen in de verpakkingshal van Cayaro Peppers. Het bedrijf van Pim van Velzen is inmiddels vijf jaar actief in de pepers. Zodra het schimmelprobleem bij het verpakken opdook, ging Pim op zoek naar een oplossing. "We hadden echt veel last van schimmelpluis. Ik zocht het eerst in UV-lampen, maar ben uiteindelijk bij UV-C-ontsmetting uitgekomen."


Mark van der Ende en Roy Visser van AGROLED met het nieuwste model van de ViroLED

24/7 draaien
Het was AGROLED in Kwintsheul waar hij aanklopte. Hier maken ze de ViroLED, een in de vleesverwerkende industrie en ook in de utiliteit al veelgebruikt product voor luchtontsmetting en luchtverversing, maar in de tuinbouw nog onbekend. Hoe Pim precies bij AGRO LED uitkwam, weet hij niet meer, maar op advies van zijn afnemer kwam hij wel op het goede spoor.

"Ik heb de ViroLED eerst een paar maanden geprobeerd. Dat ging goed. Inmiddels zijn we twee seizoenen verder en ik heb nooit meer last van het schimmelprobleem gehad." Het is reden voor de peperteler om voor een nieuwe locatie, met eveneens een verpakkingshal, ook twee ViroLED-units aan te schaffen.

Ze liggen begin april bij Mark van der Ende van AGROLED in de achterbak klaar. Hij is samen met Roy Visser naar Berkel en Rodenrijs gekomen om even een kijkje te nemen. In de verpakkingshal aldaar ligt de ViroLED met een vermogen van 2.000 kuub zijn werk te doen. "Pim laat hem 24/7 draaien", weet Mark.

Speciaal spectrum
Voor de nieuwe locatie van Cayaro Peppers komen er twee ViroLED-units, met elk een vermogen van 1.000 kuub, in de verpakkingshal. Pim heeft net aangegeven naast de luchtreiniging ook de toegenomen ventilatie in de hal een groot voordeel te vinden. "We hebben wel koeling in onze hal, maar die draait niet altijd. De ViroLED wel." De ViroLED is regelbaar in twee standen. Mark: "Meer standen zijn op maat mogelijk."

Met de ViroLED pakt Pim het probleem bij de bron aan. "Met UV-lampen boven de verpakkingsband, waarnaar ik eerst keek, is dat toch anders." Mark knikt en benadrukt dat de ViroLED dankzij het gekozen LED-spectrum van 265 nanometer, naast schimmels, ook bacteriƫn en virussen bestrijdt. "Je snijdt de DNA-string door."

Ook in de kas hebben telers soms problemen met schimmels. Zou de ViroLED daar niet ook handig zijn? Roy ziet wel kansen. "Je kunt ons product bijvoorbeeld combineren met de ventilatoren die telers al hebben hangen. Wij kunnen onze producten voor klanten op maat maken en zouden dan alleen de LED-lampen hoeven leveren, zonder de hele buisconstructie."


De eerste versie van de ViroLED waarmee Cayaro Peppers ging werken is dimbaar in twee standen en heeft een opgenomen vermogen van 100 watt. De nieuwere versie heeft als maximaal vermogen 65 watt. Het is voor AGROLED een koud kunstje om op maat nog meer regelstanden toe te voegen.

Voor meer informatie:
ViroLED
[email protected]
www.viroled.nl


AGROLED
[email protected]
www.agroledbv.nl