Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“We zitten aan de relevante kant van de tuinbouwtechnologie”

Tholen - 2024 belooft een bijzonder jaar te worden voor ISO Horti Innovators. In Gameren hebben ze hard gewerkt om dit jaar niet één innovatie, zoals ze jaarlijks nastreven, maar drie innovaties op de markt te brengen. Sjaak Bakker, sinds een half jaar Chief Commercial Officer, licht alvast een tipje van de sluier. Ook neemt hij ons een rondje mee door de fabriek en bespreekt hij de stevige groei die men in Gameren heeft doorgemaakt.

De rondleiding getuigt daar direct al van. We lopen vanuit het kantoor hal 1, hal 2 en daarna hal 3 in en komen heel veel machines tegen, waaronder een heel reeks tulpenplantrobots. Vanaf de oprichting in 2002 is de machinebouwer sterk in de sierteelt. Heel bekend is automatisering voor in de chrysanten, met de RoBoPlant. "De eerste tien jaar lag er veel focus op automatisering in de snijbloemen. Een belangrijk deel van het werk was gericht op Nederland en de rest ging internationaal, vooral naar Noord-Amerika."

Tegenwoordig is het internationale deel fors toegenomen. In de Noord-Amerikaanse markt is zelfs een lokale vestiging geopend. "We zijn hier ook sterk in de groenten waar we ons onder meer richten op enten." Vanuit de markt kwam de vraag of het ook mogelijk was het ent-proces volledig te automatiseren. De techneuten in Gameren gingen daarmee direct aan de slag. "Nu de markt er klaar voor is, hebben we hierdoor een innovatie klaar."


Op beurzen neemt ISO altijd een machine of robot mee. De hardware van het bedrijf is bekend. De software veel minder. "Wij zien ieder plantje met geavanceerde vision technologie. Deze data kunnen in de toekomst worden ingezet om de kweker nog beter te voorzien van relevante informatie." Op de foto het ISO Bulb Planting System.

Eigen R&D
De afgelopen tien jaar is het team van ISO gegroeid met zo'n honderd man tot inmiddels 120 mensen. De machinebouwer heeft veel in eigen huis. "We verkopen de machines zelf en hebben ook een eigen R&D. Dat heeft niet iedere machinebouwer." Dat Gameren in vergelijking met Westland dichter bij Brainport Eindhoven ligt, helpt. "We slagen er nog altijd goed in technische mensen aan te trekken. Voor jongeren hebben we een interessante propositie."

De markt waarop het voor ISO allemaal begon, de chrysanten, is men ondanks de recente snelle groei niet vergeten. Integendeel. Op HortiContact bracht men een demomodel mee van een nieuwe innovatie in de chrysanten. "Op initiatief van een innovatieve kweker zijn we aan de slag gegaan. Deze zomer gaan de eerste robots het veld in die pluggen automatisch in de kas planten, netjes tussen de gaten in het gaas."


Dit demomodel van de nieuwe chrysanteninnovatie van ISO die pluggen automatisch voor telers gaat planten was op HortiContact te zien.

Snelle time-to-market
"Wij kennen de chrysantenkwekers allemaal", vervolgt Sjaak. Wie de brede dekking van de eerdere RoBoPlant kent, weet dat het geen grootspraak is. Daar zijn ze ook zeker niet van in Gameren, haast hij zich te zeggen. In navolging van CEO Martin Maasland benadrukt hij dat ISO door goed naar de kwekers te luisteren haar deskundigheid en ervaring zeer efficiënt kan inzetten. "Hierdoor hebben we vaak snel een mooie oplossing."

"Het sfeertje van telers helpen met oplossingen voor hun problemen, dat proef je nog steeds", merkt hij op als hij gevraagd wordt naar hoe het bedrijf omgaat met de groei. "We kijken heel doordacht naar waar we kansen zien in markten waar de volumes groot zijn en de kwaliteit van arbeid te beperkt is of arbeid überhaupt niet beschikbaar is. We zitten aan de relevante kant van de tuinbouwtechnologie."

Belangrijk is en blijft een 'hele snelle time-to-market.' "Die time-to-market is bij ons altijd kort geweest en dat houden we zo. De totstandkoming van de nieuwe innovatie in de chrysanten heeft, vanaf het eerste contact met de kweker, nog geen half jaar geduurd. Je moet ook snel en wendbaar blijven. De wereld verandert pijlsnel. Dan kun je niet twee jaar op een innovatie gaan zitten kauwen."


Recent zijn twee nieuwe verkopers aangesteld. Ben Pieterse en Mathijs van Langen.

Voor meer informatie:
ISO - Horti Innovators
Middelkampseweg 9
5311 PC Gameren
Tel: 0418-552735
[email protected]
www.isohorti.com