Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Premium tomaten als bonbons in een kartonnen schaaltje

Tholen - Heb je een exclusief product in de markt te zetten, dan ga je als AGF-bedrijf ook extra aandacht besteden aan de presentatie ervan, te beginnen met de verpakking. De Amorena tomaat van Harvest House – "één hap en je bent meteen verliefd", zo stellen de telers – past in dit rijtje. Vanuit hun honingraatpatroon in een zachtgekleurd kartonnen schaaltje kijken de tomaatjes de consument verleidelijk aan. Wie kan ze weerstaan?

Voor haar "dieprode, onweerstaanbaar zoete cherrytomaten" was Harvest House dus op zoek naar een premiumverpakking. Geen plastic, maar karton, was de keuze. Quality Pack, een specialist die vanuit Maassluis verpakkingsoplossingen voor groenten en fruit ontwerpt en produceert, mocht aan de slag. "We hebben een kartonnen schaal gemaakt die in dezelfde mal past van de plastic tegenhanger zodat de klant z'n machine niet hoefde aan te passen", stipt Marnix van der Caaij van Quality Pack meteen een troef van deze innovatie aan.

De honingraat is een teruggrijpen naar een patroon dat Harvest House vroeger had voor tomaten in een krat, weet Marnix. "Een beetje nostalgie, nu in de vorm van een inlegvel voor 18 tomaatjes in onze massief kartonnen schaal. Een luxeverpakking voor een premiumproduct."

PET-folie sealen geen probleem
Het was de eerste kartonnen schaal die Quality Pack op de markt bracht. Nu is men bezig met de uitvoering in karton van de standaard K37 en K30 plastic schalen, als duurzamer alternatief. Door slimme toepassingen hoeft in het pakstation de tooling niet te worden aangepast. Een PET-topsealfolie van nauwelijks 25 micron dik zorgt voor de afsluiting. Na gebruik kan het karton bij het oud papier en de gemakkelijk af te halen folie bij het plastic. "De PET-folie is in een mum van tijd gesealed op het karton. Dat gebeurt doorgaans in 0,2 seconden bij een temperatuur van 150 °C", legt Marnix uit.

Intekenen voor EK-versie
Met het Europees Kampioenschap voetbal in aantocht maakt Quality Pack nu ook een EK-versie van de kartonnen schalen met een standaardbedrukking voor de Nederlands- en Duitstalige markt. "De productdoelgroepen zijn snackgroenten en zachtfruit: tomaatjes, komkommertjes, paprikaatjes, aardbeien en blauw bessen. We schrijven al onze partners aan en die kunnen intekenen. Zo hoeven ze zelf geen grote batch te draaien met het risico om met veel voorraad te blijven zitten. We mikken op een productie van pakweg een miljoen schaaltjes zodat iedereen kan profiteren van de schaalvoordelen. Ook voor wie een enigszins aangepaste bedrukking wil, zijn er mogelijkheden," kondigt Marnix aan.

Franse markt is de drijvende kracht
De verpakkingsspecialist legt uit dat de vraag naar kartonnen oplossingen toeneemt van klanten die groenten en fruit afzetten op de Franse markt. "Daar is plastic ondertussen in de ban. We kijken nu of de kartonnen schaal getopsealed kan worden met een cellulosenet, want dat zou 0% plastic betekenen. De eerste testrollen worden momenteel gedraaid. Met een net is het product beter zichtbaar dan in een volledig kartonnen verpakking met perforaties. Anderzijds is er misschien iets meer luchtcirculatie, waardoor het product wat vlugger uitdroogt. Dat kan dan weer een nadeel zijn."

Terwijl de verpakkingssector vanuit Europa onder druk staat en gedwongen wordt te innoveren in vaak voor de klant en de consument duurdere oplossingen, breekt Marnix een lans voor de industrie: "Om groenten en fruit te telen heb je zoveel meer CO₂ en energie nodig dan voor het produceren van de verpakking zelf. Verpakken wordt ook niet zomaar gedaan, dat heeft een reden: om het product hygiënisch te houden en de houdbaarheid te waarborgen. Valt de verpakking weg, dan is er een veel groter risico op derving in de supermarkt en is de CO2-uitstoot en het energieverbruik tijdens de teelt, opslag en transport dus voor niets geweest. Ik denk dat het vooral zaak is alle verpakkingen recyclebaar te maken en alles ook effectief te recyclen."

Hoe dan ook, Quality Pack blijft niet stilzitten. Op vraag van een aantal klanten maakt het bedrijf nu voor druiven en avocado's een kartonnen schaal met een cellulose flowpack. "Dat gaat vrij goed. Het is een volledig plasticvrije oplossing en kan gewoon op de bestaande flowpackmachines gedraaid worden. Er is één nadeel: als het product te vochtig is, dan wordt de cellulose week," besluit Marnix, die nog meegeeft dat zelfs cellulose topsealen in de pijplijn zit. "Alleen de certificering is nog niet rond."

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Quality Pack
Hooge Zeedijk 80
Maassluis
0180-555999
[email protected]
www.qualitypack.nl