Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dick van Noord 60 jaar: “Met volle energie en passie ieder seizoen weer een mooie tomatenteelt”

Vandaag is Dick van Noord jarig. De tomatenteler wordt 60 jaar. Dick zit ook bijna 40 jaar in het vak. Een goed moment om daarop even terug te kijken, deelt zijn zoon Jeffry in deze bijdrage.

Eerste eigen kas
Dick is in aanraking gekomen met de tomatenteelt bij Jan en Jaap Noordermeer in Vierpolders. Hier heeft hij gewerkt en de fijne kneepjes van het vak geleerd. Tot op de dag vandaag komt Jan nog wekelijks het gewas kijken in de kwekerij in Sirjansland, waar D.T. van Noord tegenwoordig gevestigd is.

Jan Noordermeer en Dick op een archieffoto

Het begon allemaal echter voor Dick in 1985 in een kas samen met zijn ouders in Oude-Tonge. In deze kas, nieuw gebouwd en 'ongeveer 25 keer zo klein als nu', teelden ze sla en tomaten. Het was voor hem een leerschool.

Zijn ouders lieten Dick heel vrij in de keuzes die gemaakt werden op het bedrijf. "Het was leuk, maar het was te kleinschalig", zei Dick er later over. In de tijd in Oude Tonge was hij 's ochtends en 's avonds ook nog melkcontroleur 'op Flakkee.'

Dick en zijn vrouw Ina van Noord

Na een mooie tijd in Oude-Tonge, en nog een tijd praktijkleraar op de landbouwschool in Middelharnis, werd de motorfiets gepakt en werd één hectare grond aangekocht in Sirjansland. Motorrijden was zijn een groot passie in die tijd. Dick deed het graag in zijn vrije tijd. Samen met zijn vrouw Ina startte hij zijn eigen bedrijf.

In 1991 was er nog geen glastuinbouw in het huidige gebied en moesten er nieuwe gas- en elektra-aansluitingen komen. Gaandeweg werd het bedrijf uitgebouwd tot de 8,4 hectare die het vandaag is.

Toekomst
Het bedrijf in Sirjansland is gegroeid naar een mooie locatie met alle faciliteiten die het heeft. Bij Dick gaat de teelt voorop. De kas moet goed uitgerust zijn om een kwalitatief en productief resultaat te geven.

Tegenwoordig is Dick lid van telersvereniging Prominent en coöperatie Growers United. Binnen de club geeft hem dit veel energie om bezig zijn met wat het liefste doet: tomaten telen.

Justin, Dick en Jeffry van Noord

Over de toekomst wordt ook nagedacht. Met de komst van zijn zoon Jeffry in het bedrijf is er tijd om samen het vak over te dragen en meer tijd en energie in de teelt te steken. Dick is trots op zijn familie, medewerkers en betrokkenen. Hij deelt dit dan ook graag met iedereen.

Dick bij de opening van biomassacentrale DES in Sirjansland, waar hij een van de initiatiefnemers was.

Over stoppen denkt hij nog niet na. Dick is met volle energie en passie bezig met een mooie tomatenteelt, ieder seizoen weer.

Wil je Dick feliciteren met zijn zestigste verjaardag? Bel of mail hem gerust! Mailen kan op dick@dtvannoord.nl.