Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drone vliegt tijdens Kom in de Kas bij Gerbera United

Op zaterdag 6 april vliegt een drone tijdens Kom in Kas in de Zuidplaspolder over de gerbera's. Florinco en Royal Brinkman geven een demo van de mogelijkheden van autonome dronevluchten onder glas bij Gerbera United in Nootdorp. Het doel van de dronevluchten is het verzamelen van beeldmateriaal van bovenaf. Op deze gerberakwekerij loopt een pilot met de drone scandr. De drone legt beeldmateriaal vast dat wordt gebruikt door AI-modellen in ontwikkeling, met als doel bijvoorbeeld oogstprognoses te maken.

Een drone in de kas, voor velen in de tuinbouwsector een kenmerk van innovatie en ontwikkeling, maar voor weinig telers nog werkelijkheid. Hoe interessant is het als een drone boven het gewas kan vliegen om de teler altijd inzicht te geven over het gewas van bovenaf. Sinds kort is dit werkelijkheid bij gerberakweker Gerbera United in Nootdorp. Florinco test en ontwikkelt hier samen met Royal Brinkman hun autonome drone scandr.

Drone in de kas
Met de autonome drone is het mogelijk om automatisch data te verzamelen met een camera boven het gewas. Het beeldmateriaal dat de drone verzamelt, wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de groei van het gewas maar ook om ziekten en plagen eerder en op grotere schaal te gaan detecteren. Wanneer het vliegen klaar is, vliegt de drone naar het zogenoemde basestation om het beeldmateriaal te verzenden en zichzelf weer op te laden voor de volgende vlucht.

Van data naar waarde
Het structureel verzamelen van beeldmateriaal is een toegevoegde waarde. Die waarde wordt groter als de verzamelde data uit het beeldmateriaal omgezet kan worden naar waarde. Het is van belang om het gewas te kunnen bekijken maar dit belang wordt nog groter wanneer kunstmatige intelligentie ingezet kan worden om analyses te doen op deze data. Ook dit is mogelijk met de drone oplossing waar bloemen geteld kunnen worden, analyses van de groei van de plant gemaakt kunnen worden en plekken waar ziekten en plagen zich bevinden gedetecteerd en aangewezen worden. De teler krijgt dus de relevante informatie te zien, iets wat tijd bespaart en eerder en accurater inzicht geeft.

Samenwerking
Royal Brinkman ziet het belang van de mogelijkheden van data naar waarde en is een samenwerking aangegaan met Florinco om deze oplossing samen te verbeteren en in de markt te zetten. Koen Bol, innovatie specialist bij Royal Brinkman geeft aan: "Een autonome drone is een belangrijke data verzameltechniek die past binnen de strategie van Royal Brinkman. Dit geeft de teler nog meer informatie om het teeltproces te optimaliseren."

Kom in de Kas
Op zaterdag 6 april 2024, van 10.00 tot 17.00 uur zal de drone te zien zijn voor het grote publiek bij Gerbera United in Nootdorp tijdens Kom in de Kas. Florinco heeft hier één van de eerste drone -mplementaties gedaan.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
info@royalbrinkman.nl
www.royalbrinkman.nl

Publicatiedatum: