Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onze cherrytrostomaten onderscheiden zich van de losse tomaatjes van andere herkomsten"

De Zuid-Spaanse provincies Almería en Granada zijn samen goed voor een kastomatenareaal van ongeveer 11.700 hectare, waarbij Almería vorig seizoen 8.555 ha voor zijn rekening nam. Cherrytomaat haalde een aandeel van 13% in de Andalusische tomatenteelt in 2022/2023. Daarmee bekleedt het de vierde plaats in het tomatensegment. Vormt het samen met de andere snacktomaten een groep, dan is het de op twee na meest geteelde tomatensoort in Almería, na pruimtomaten en trostomaten.

"Cherrytomaat blijft een nicheproduct in Almería en Granada", zegt Francisco Sabio, CEO van Hortirecursos, een bedrijf gespecialiseerd in de teelt en afzet van en advies rond dit type tomaat. "In beide provincies hebben we behoorlijk wat ophaalpunten. Ons pakstation is gelegen in Las Norias de Daza."

"De laatste twee jaar zijn vrij goed geweest voor de cherrytomaat. Het areaal is stabiel gebleven, terwijl het de voorgaande jaren was afgenomen. Ook voor deze zomer verwachten we geen wijzigingen in het areaal."

Aangezien tomaat, en cherrytomaat in het bijzonder, hogere arbeids- en inputkosten hebben dan andere gewassen, was er een geleidelijke krimp van het areaal in Andalusië in de voorbije jaren. Desondanks blijft tomaat het tweede belangrijkste kasproduct in Almería, zowel qua volume als qua omzet, na paprika.

"Ik vind dat we in Almería onze cherrytomaat moeten onderscheiden van andere herkomsten die losse cherrytomaten telen tegen lagere kosten. We moeten ons toeleggen op troscherry in verschillende kleuren. Het gaat om delicatere rassen met een kortere houdbaarheid die een grote mate van professionalisering van de teler vereisen. We werken al met bruine, gele en oranje rassen, en ook de nieuwe anthocyaanrassen met paarse tinten komen stilaan op."

"In dit verband moet het werk van veredelaars die onderscheidende en ToBRFV-resistente rassen ontwikkelen geprezen worden. Dergelijke rassen bieden immers garanties aan de telers. Wij raden altijd dit soort rassen aan. Hoewel ze duurder zijn, is de investering verwaarloosbaar ten opzichte van een situatie waarin je als teler de hele kas moet rooien bij een ToBRFV-besmetting", zegt Francisco.

"Na de Brexit ging Engeland zich bevoorraden bij andere landen"
Het familiebedrijf Hortirecursos zet in heel Europa tomaten van eigen teelt en van geassocieerde telers af. "Bovendien bieden we technisch advies voor teelt in de grond en op substraat, maar ook wat betreft de oogst, verwerking en afzet, zodat telers die besluiten cherrytomaten te telen op beide oren kunnen slapen. Een goed product met een goede kwaliteit door ons advies zal hen als telers en ons als handelaren ten goede komen".

"Daarnaast zijn we er vijf seizoenen geleden in geslaagd om jaarrond service te bieden door product uit Granada te betrekken, waar in de streek rond Baza ook in augustus nog wordt geoogst."

"Zeven jaar geleden waren we zeer gericht op de Engelse markt, maar na de Brexit ging het Verenigd Koninkrijk zich bevoorraden bij andere herkomsten, zodat we nu meer gefocust zijn op Nederland en Duitsland, en Oost-Europese landen zoals Hongarije, Tsjechië en Slowakije, waar we zien dat de vraag naar cherrytomaten het hele jaar door vrij sterk blijft", besluit Francisco.

Voor meer informatie:
Hortirecursos
Camino Villalobos S/N, Paraje Cañada del Sapo
04716 Las Norias de Daza (Almería) – Spanje
info@hortirecursos.com
https://hortirecursos.com

Publicatiedatum: