Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienteler behandelt water met ozon: “Samen goede waterbehandeling gerealiseerd”

Tholen - Bij het overnemen van een tomatenkas voor aardbeienteelt maakten de telers van Brookberries voor het eerst kennis met ozonontsmetting voor het behandelen van het drainwater. De Limburgse aardbeientelers zijn de afgelopen jaren fors uitgebreid, ook met nieuwbouw.

In de voorbereiding op die nieuwbouw kwam eigenlijk alleen de optie van ozonontsmetting nog op tafel. De telers zijn er namelijk positief over, en hebben de afgelopen tijd ook steeds meer over een optimale inzet van de techniek geleerd. Dat blijkt wel als we eind februari in de waterruimte van de nieuwste locatie in Belfeld staan.

De nieuwste kassen van Brookberries liggen aan de Elshoutweg 28 in Belfeld. In totaal telt het bedrijf tegenwoordig 30 hectare, verdeeld over 5 locaties. Via de kas lopen we over het betonpad langs de kasgevel samen met teler Luuk van den Eertwegh naar de watertechnische ruimte.

Een enorme watertechnische ruimte valt direct op. Later blijkt dat er ruimte is vrijgehouden voor toekomstige uitbreiding. Er kan nog zo'n 4 hectare bij de huidige 9,6 hectare. Daarvoor is dan ook uitbreiding van de huidige installaties nodig.


De waterruimte op deze locatie van Brookberries is op de groei ingericht

Schoon bronwater
In de bedrijfshal staat een hele rij silo's met daarvoor ook een kleinere zwarte tank. Die hoort bij de Hortizone, de ozon-installatie waarin de telers opnieuw investeerden. Ze willen er enerzijds ziektevrij gietwater mee realiseren en anderzijds ook zuurstofrijk gietwater. Met ozonbehandeling slaan de telers twee vliegen in één klap.

In Belfeld maken de telers gebruik van bronwater. "Dat is rijk aan ijzer", deelt Luuk die uitlegt dat in de regel geen gebruik gemaakt wordt van regenwater. Tenminste, niet als gietwater. "We koelen er bij een augustusplanting bijvoorbeeld wel het kasdek mee."

De reden om geen regenwater zit hem erin dat er veel eikenbomen rond de kassen van de telers staan. "Dat blad verteert en dat levert looizuur op. Dat heeft in het verleden wel problemen met ons gietwater gegeven."

Noud Dings sluit aan. Hij is de zoon van eigenaar Marcel, terwijl Luuk de neef van eigenaar Peter is. De nieuwe generatie telers maakte op de diverse locaties van het bedrijf inmiddels meerdere watersystemen mee. Noud wijst gevraagd naar ziektes in aardbei op de gevaren van roodwortelrot en Phytophora. "Roodwortelrot kan zich makkelijk via water verspreiden."


De hoek met de Hortizone

Zuurstofrijk gietwater
Schoon gietwater is dus belangrijk voor de telers. Gebruik van de Hortizone garandeert hen bovendien dat er genoeg zuurstof in het gietwater zit. Werner van Mullekom, accountmanager glastuinbouw bij Agrozone, wijst erop dat met de Hortizone het zuurstofgehalte in water tot 300 procent stijgt. Eenmaal bij de plant is dat minder. "Het meeste zuurstofverlies in het water vindt plaats als het door een pomp gaat." Bij Brookberries meten ze 11 à 12 milligram opgeloste zuurstof per liter bij de plant.

De Hortizone behandelt het water batch voor batch. Al snel valt in het gesprek van de jonge telers met Werner het getal 18. 18 staat voor de 18 minuten die het kost om 1 batch van 4 kuub te behandelen. Werner legt uit dat het dan gaat om het voldraaien van de zwarte tank, het behandelen van het water met ozon en het weer leegdraaien van de tank.


Peter van den Eertwegh, Luuk van den Eertwegh, Werner van Mullekom van Agrozone en Noud Dings.

"We moesten iets anders"
In de voormalige tomatenkas, in Tegelen, maakten de telers voor het eerst kennis met de ozontechniek. Peter van den Eertwegh, samen met Marcel Dings oprichter van Brookberries, herinnert zich dat de verhitter die in die kas voor waterontsmetting diende op zijn einde liep.

"Daar moesten we dus iets anders. Dat werd ozon. Van collega's hoorden we enthousiaste verhalen over de zuurstofgehaltes in gietwater die ze daarmee realiseerden. Bovendien mogen we met de Hortizone water lozen volgens de BZG-wetgeving. Met UV-ontsmetting heb je hiervoor een aparte installatie nodig", weet hij.

Brookberries teelt aardbeien op kokossubstraat. "Als je dan een UV-ontsmetter zou gebruiken, heb je het probleem dat het water, zeker bij een verse teelt, snel vervuilt met kokosgruis", merkt Luuk op. "Op dat moment werkt de UV-ontsmetter niet optimaal", vult Werner aan.


Noud grijpt de kans om bij Werner nog eens na te vragen waar hij ook een drainwatermonster kan nemen. Dat doen ze bij Brookberries regelmatig om zo tweewekelijks het voedingsschema aan te passen. Daarbij wordt een kwart drainwater bijgemengd, dus is het belangrijk te weten wat er nog aan voeding in dat water zit.

Zuurgraad
Voor een optimale werking van de Hortizone hebben de telers samen met Agrozone en installateur Cogas tijd geïnvesteerd in een maatwerkafstelling. De zuurgraad van het water is hierbij cruciaal. Wat de optimale zuurgraad is, daarop kun je geen generiek getal plakken, benadrukt Werner. "Wij regelden al units in in onder meer ook de tomaten- en komkommerteelt en inmiddels ook in de opkweek van trayplanten voor aardbei. De juiste instelling verschilt per situatie."

Voor Peter was 'er samen de schouders onder zetten' een belangrijke voorwaarde om voor Agrozone te kiezen. "We kozen voor ozon door geloof in het systeem en omdat het bedrijf er alles aan doet om samen verder te komen. Je moet blijven leren."

Een automatische sensorreiniger bij de Hortizone zorgt ervoor dat de redoxsensor schoon blijft. Werner: "Voorheen zat die regeling er niet standaard bij. Nu wel." Net als bij de ozonbehandeling van water is het een scheikundig verhaal. Werner: "Bij een redoxpotentiaal van 750 millivolt heb je hier de garantie op ziektevrij water."

In Tegelen in de voormalige tomatenkas zat de regeling nog niet bij de Hortizone, weet Luuk. "Daar hebben we de sensor vaak moeten schoonmaken. Niet erg, maar het is fijn dat dat nu veel minder nodig is."

Bij toekomstige uitbreiding heeft Brookberries ook de keuze uit een inline-model van de ozonunit, de Aqualine. Werner: "Daarmee kunnen telers tot wel 150 kuub water per uur behandelen." Peter knikt en kent het principe. Voorlopig hoeft hij nog geen nieuwe keuze te maken, maar een ding weet hij wel. "Zolang het water met de juiste kwaliteit de ozon-installatie in gaat, dan komt het er goed schoon en zuurstofrijk uit."


De installatie met de voorzuurregeling, oftewel de automatische sensorreiniger bij de Hortizone die ervoor zorgt dat de redoxsensor schoon blijft.

Voor meer informatie:
Werner van Mullekom
Agrozone
Dalenk 3h
7371 DE Loenen
Tel: +31 88 422 82 22
info@agrozone.nl
www.agrozone.nl

Brookberries
www.brookberries.nl