Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
planbaarheid, reproduceerbaarheid en sturing

Paprikaplanten opgekweekt in klimaatkamer

Vierdejaars studenten doen tuinbouwonderzoek voor diverse bedrijven. Van deze onderzoeken en bevindingen hebben de studenten van Hogeschool Inholland Delft een video gemaakt, onder meer over hoe met behulp van blauw licht en verrood licht paprikaplanten optimaal opgekweekt kunnen worden in een meerlaags ingerichte klimaatkamer.

Een tuinder van het Montreahof in Berkel en Rodenrijs gaf bij dit onderzoek de kaders aan, vertelt Tuinbouw & Agribusiness student John. Hij is zoon van een radijsteler uit het Westland en dus erg thuis in de branche. Sjoerd van Marrewijk van Vertify begeleidde de studenten bij hun onderzoek in de wereld van Vertical Farming.


Planten kijken in de kas bij Montreahof in februari 2023

Naast de pragmatisch ingestelde John, bestond de groep ook uit meerdere Chinese studenten. John: "De juiste balans vinden tussen de meer theoretisch ingestelde Chinese studenten en de pragmatische insteek van onze Nederlandse teamleden was geen enkel probleem en maakte de taakverdeling juist makkelijker. De cultuurverschillen en omgangsvormen vormden een grotere te nemen horde. Maar door de samenstelling van mijn groep heb ik meer geleerd over de internationale context van de sector."

Het resultaat van dit onderzoek toont aan dat het enkel en alleen prijstechnisch nog niet interessant is voor opkwekers om over te stappen op de klimaatkamer. Sjoerd van Vertify: "De kracht van het opkweken met Vertical Farming zit hem in de planbaarheid, reproduceerbaarheid en sturingsmechanismen van de klimaatkamers. Ook de traditionele teelt van allerlei andere gewassen plukt de vruchten van deze bevindingen."

Lees hier meer over Fieldlab Vertical Farming.

Publicatiedatum: