Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Haagse wethouder verweert zich in discussie na kritiek op Westland

"Geen bed en geen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, dan ook geen business"

Er wordt momenteel driftig gediscussieerd over de toekomst van de tuinbouw. Prikkelende stellingen zoals die van de Haagse wethouder Balster dit weekend lokken heel wat reacties uit. "Glastuinbouw in Westland op deze manier niet houdbaar", zei hij tegen Follow the Money. Op LinkedIn ontspon zich vervolgens een discussie. Opvallend: wethouder Balster zelf reageert ook onder een post van Matthias Haakman van KG.

Matthias zoomt in op het arbeidsmigrantenvraagstuk. Hij constateert dat Nederlanders geen laaggeschoold werk in de kas meer willen doen. "Tuinbouwondernemers zoeken daarom naar het enige alternatief, en dat zijn arbeidsmigranten. Is dit slecht? Ik zou niet weten waarom? Dit zijn banen waar wij ons als Nederlanders toch te goed voor voelen. En als er dan arbeidsmigranten in dat gat springen, is er alleen maar kritiek, en de Nederlandse regering doet helemaal niets voor deze groep werkenden. En ook niet voor de tuinbouwondernemers die ervan afhankelijk zijn."

Dit 'probleem' met deze banen in de Nederlandse tuinbouwsector speelt ook in andere landen, stelt Matthias. "Als we onze Nederlandse tuinbouwsector gaan "wegpesten" (ja, daar zijn we mee bezig), verschuiven we het probleem gewoon naar het buitenland. Waar de arbeid omstandigheden slechter zijn en waar duurzaamheid vaak helemaal niet in het woordenboek voorkomt."

Matthias hekelt het vingerwijzen van de Haagse wethouder, vanwege huisvestingsproblemen in de grote stad. "Volgens mij niet helemaal eerlijk, en is het duidelijk dat de oorzaak en de oplossing bij de politiek ligt, en niet bij de ondernemers."

Overtreders hard aanpakken
Balster reageert zelf ook in de op LinkedIn gevoerde discussie. Uitgedaagd met de vraag om eens van achter zijn bureau vandaan te komen schrijft hij dat hij vorige week nog in het Westland was bij een bedrijf dat het 'uitstekend deed'. "Nette selectie van mensen, goede arbeidsvoorwaarden, zeker arbeidscontract en eerst huisvesting regelen, voordat bedrijvigheid wordt uitgebreid (gerealiseerd)."

Hij wijst er echter ook op dat hij veel verhalen kent waar het niet goed gaat. "Laten we ervoor zorgen dat iedereen het zo goed doet als bovengenoemde ondernemers, en dat we vestiging en uitbreiding van bedrijvigheid hier ook van afhankelijk maken. Geen bed en geen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, dan ook geen business. En dat betekent ook dat bedrijven die het niet goed doen hier veel steviger op aangepakt worden. Zo lijden de goeden ook niet onder de kwaden…"

Een uitsmijter waarmee Balster onbewust aansluit bij een uitspraak van Adri Bom-Lemstra in het Financieele Dagblad dit weekend. Ernaar gevraagd in de krant oppert ze 'tuinders die niet echt baat hebben bij vooruitgang in de sector' weg te saneren. Op die manier hebben eventuele misstanden geen negatief effect op het imago van de hele sector meer.

Huisvesten op eigen erf
Blijft wel de vraag in bovenstaande discussie wie het huisvestingsprobleem moet oplossen. Den Haag, door betere woonruimte te realiseren, of ook Westland, waar tuinders goede huisvesting op eigen erf willen realiseren, maar het er maar niet van komt door veelal lokale weerstand. Wie weet dat eerdaags het Westlandse startschot voor verbetering van de situatie gegeven wordt?