Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nu vertraging, straks pieken in Franse aardbeienteelt?

Nu het Franse aardbeienseizoen van start gaat, licht Emeline Vanespen, directeur van de Franse nationale telersvereniging Fraises Framboises de France, de situatie toe. "We zijn het aardbeienseizoen net begonnen met de eerste partijen Gariguette. De oogst ligt iets voor op schema in het zuidoosten van Frankrijk, maar het zuidwesten van het land en Bretagne liggen ongeveer een week achter op schema. Deze vertraging is voornamelijk te wijten aan het gebrek aan licht in deze teeltgebieden tijdens de winterperiode, ondanks de milde temperaturen."

60.000 ton Franse aardbeien verwacht dit jaar
De zeer langzame toename van het aantal partijen is de voorbode van meer uitgesproken teeltpieken. "Over het algemeen is het aantal arealen vergelijkbaar met dat van vorig jaar, met gelijkwaardige hoeveelheden. We verwachten een opbrengst van ongeveer 60.000 ton Franse aardbeien. De vertraging vroeg in het seizoen kan leiden tot meer uitgesproken teeltpieken later in het seizoen, des te meer omdat we dit jaar een vertraging zien in de vroege routes, maar niet in de reguliere routes. Dat is daarom onze vrees voor komend seizoen."

De Franse en Spaanse herkomst kunnen botsen
Die vrees wordt versterkt door het feit dat Spaanse aardbeien ook achterlopen op schema en dat Pasen dit jaar vroeg wordt gevierd. "Tot nu toe zijn Spaanse aardbeien niet bijzonder aanwezig geweest op de Franse markt. De vertraging ten aanzien van de Spaanse oogst kan een grotere impact hebben op de Franse aardbeienhandel als de teeltpieken van beide landen op hetzelfde moment in april plaatsvinden. Tegelijkertijd is de vraag voor Pasen altijd bijzonder dynamisch. En aangezien Pasen dit jaar erg vroeg valt, zou het zo kunnen zijn dat we niet aan de vraag naar Franse aardbeien kunnen voldoen, ondanks de lichte stijging van het aantal partijen dit jaar."

Arbeidskosten en teeltkosten blijven stijgen
De weersomstandigheden zijn voor de consumptie van aardbeien nog niet heel gunstig, maar de interesse in Franse producten blijft voelbaar. "We voelen dat er vraag is naar Franse aardbeien. We hopen dat zodra het weer beter wordt, consumenten zullen kiezen voor Franse aardbeien. Retailers weten ook dat de arbeidskosten blijven stijgen, net als de teeltkosten. Omdat 60% van de aardbeienteelt draait om arbeid, moeten deze kosten worden meegenomen in de verkoopprijs als we onze producenten een eerlijke beloning willen garanderen."

Voor meer informatie:
Emeline Vanespen
AOPn Fraises Framboises de France
Emeline.vanespen@fraisesdefrance.fr

Publicatiedatum: