Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op zoek naar nieuwe frambozenrassen voor in veranderend klimaat

Afgelopen jaren zijn er steeds meer effecten van de klimaatveranderingen in België te zien. Zachte winters leiden tot het vroeger uitlopen van frambozen. Vaak vindt er ook een vorstperiode later in het voorjaar plaats. In de zomer daarentegen heeft Vlaanderen te maken met lange perioden met temperaturen > 30°C. De huidige zomerframboosrassen worden met deze extremen geconfronteerd. Het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de biologische teelt (CCBT) meldt dat Pcfruit op zoek is gegaan naar een bio-zomerframboos die beter bestand is tegen extreme hitte en late nachtvorst.

Het Noord-Italiaanse ras 'so.lu.12.38.01' lijkt beter bestand te zijn tegen nachtvorst in late lente. Het ras kan tippen aan de productie en sortering van Tulameen. Ook zijn de vruchten conisch en glanzend. Cascade Gem stak er met kop en schouder boven uit op vlak van productie, maar dit ras is helemaal niet bestand tegen koudestress. Tulameen blijft het referentieras bij uitstek voor zomerframbozen door zijn hoge productie, hoge klasse 1 percentage, lekkere smaak, goede textuur. Daarenboven is dit ras volgens Pcfruit ook goed bestand tegen de koude en hitte.

Deze waarnemingen worden na het project nog verder gevalideerd. De rassen worden verder opgevolgd in het bioperceel in vollegrond en in de conventionele teelt in substraat.

In onderstaand filmpje is het project te bekijken.

Geïnteresseerden kunnen hier het samenvattend verslag lezen en hier het technisch eindverslag. Bij CCBT is ook een fiche te bekijken met weetjes over de uitgeteste rassen van BiOpraktijk.

Bron: CCBT

Publicatiedatum: