Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volop sla geplant in Pfalz: "We zitten nu weer precies op schema"

In de Gemüsegarten Pfalz, het grootste vollegrondsteeltgebied voor groenten in Duitsland, wordt nu overal sla geplant. Om tegen de geplande start van de oogst half april – gedurende het seizoen tot in november – in totaal ongeveer 100 miljoen kroppen sla te kunnen oogsten op ongeveer 1.200 ha, zijn de voorbereidingen in volle gang. Momenteel moeten er elke week ongeveer 2,5 miljoen jonge planten in de Gemüsegarten Pfalz worden geplant.

Logistiek hoogstandje
Dit logistieke hoogstandje vereist een nauwe samenwerking tussen de vijf plantenteeltbedrijven die gespecialiseerd zijn in de teelt van sla en andere groentesoorten en de plaatselijke telers. Rudolf en Stephan Sinn runnen een plantenteeltbedrijf in Lustadt. In kassen met een areaal van 60.000 m² kweken ze miljoenen jonge planten voor de telers - nauwkeurig en op bestelling.


De Gemüsegarten Pfalz is een bijzonder duurzaam teeltcomplex dat wordt begunstigd door het klimaat, waar momenteel sla wordt geplant met behulp van speciale plantmachines. Om de slaoogst vanaf half april veilig te stellen, werken de plantenkwekers hand in hand met de telers in het grootste Duitse vollegrondsteeltgebied voor groenten. Op de foto ziet u, van links naar rechts: Peter Steegmüller, Rudolf Sinn en Franz Lenz.

Van de kas naar de koelcel en dan pas in de vollegrond ...
Voor het ontkiemen en kweken worden de tere kiemplantjes eerst acht weken in een temperatuurgecontroleerde broeikas geplaatst. Ter voorbereiding op de nog steeds zeer barre omstandigheden buiten, worden de 8 tot 10 cm hoge slasoorten dan nog eens twee weken overgebracht naar de koelcel om af te harden. Daarna worden ze op de bestelde datum aan de telers geleverd.

Wat in theorie eenvoudig klinkt, is een extreem weersafhankelijke onderneming! Rudolf Sinn, senior directeur van het gelijknamige bedrijf: "De uitlevering stelt ons elk seizoen voor nieuwe en speciale uitdagingen. Als het te nat is in het veld, planten onze klanten met de hand en niet machinaal. We moeten dan de overgebleven jonge planten zo houden dat ze zo min mogelijk groeien. Anders worden ze te groot voor de plantmachine!"

Lokaal voordeel
Voor slaspecialist Peter Steegmüller uit Weingarten is de kwaliteit van de jonge planten precies goed. Momenteel plant hij de perfect afgeharde jonge planten hemelsbreed slechts een paar kilometer verderop bij Schwegenheim. Hij zegt: "We zitten nu weer precies op schema. Nadat de grond eind februari nog iets te nat was om op te rijden, is deze sinds begin maart perfect voor het gebruik van plantmachines."

Om zo goed mogelijk om te gaan met de korte dagen en koude buitentemperaturen, worden momenteel speciaal aangepaste rassen ingezet. In de Gemüsegarten Pfalz wordt vanaf nu dagelijks over het hele seizoen tot begin september geplant en geoogst.

De Gemüsegarten Pfalz biedt de beste natuurlijke omstandigheden
Pfalzmarkt-teler Franz Lenz uit Hochdorf-Assenheim voegt toe: "We werken met de natuur en moeten daarom snel zijn als we vroeg willen oogsten. Als vuistregel geldt bij ons: De eerste jonge slaplanten gaan vanaf 20 februari naar buiten. De oogst vindt plaats in zes tot zeven weken. Juist nu is de juiste weersbescherming van groot belang. Direct na het planten komt er vlies over de planten. Dan wordt kort geïrrigeerd, voordat een verdere folie over de planten wordt getrokken." Voor de groei heeft kropsla – naast veel zorg en teeltervaring – losse, humusrijke grond en zon nodig. Tot april/mei worden jonge planten onder folie geplant op een afstand van 30 × 30 cm.

Een behaaglijk klimaat in de slimme buitenkas zorgt voor gratis zonlicht
In principe verwarmt en beschermt deze dubbele afdekking de jonge planten als een mobiele en herbruikbare minikas. Vergeleken met buitenlands product, dat meestal duizenden kilometers naar Duitsland vervoerd worden, is deze vorm van vroeg oogsten bijzonder CO₂-vriendelijk en duurzaam:

De vlies en folies kunnen meerdere keren worden gebruikt. En de energie voor het comfortabele klimaat van 20 tot 22 graden Celsius in het slimme openluchtkas wordt gratis geleverd door de zon.

Voor meer informatie:
www.gemuesegarten-pfalz.de

Publicatiedatum: