Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wat ik uitzoek op mijn computer, kan ik de volgende dag toepassen in de kas"

Sven Versteeg is 'plant specialist' bij aardbeienkwekerij Royal Berry in Bemmel. Dagelijks is hij tussen de aardbeienplantjes te vinden om te bestuderen hoe de plantjes groeien en bloeien. Sven zorgt voor het klimaat in de kas, de voeding en het water voor de planten, terwijl de bijen zorgen voor de bevruchting van de bloemen. In een aantal van de 30 hectare kassen zorgt hij voor gezonde aardbeienplanten die vanaf april weer volop rode en smakelijke aardbeien gaan leveren. Greenport Arnhem-Nijmegen vroeg hem naar zijn werk en dat leverde onderstaand portret op.

Sven heeft is opgegroeid in Bennekom. Zijn ouders waren niet in de tuinbouw actief, maar dat weerhield Sven er niet van om op zijn slaapkamer planten te gaan kweken. Hij herinnert zich nog goed hoe hij zijn eerste tomatenplant opkweekte onder een groeilamp. Volgens Sven kun je aan een plant snel zien of hij 'goed in zijn vel zit'. Heeft de plant genoeg water, voedingstoffen en licht of is de juiste omgevingstemperatuur ingesteld? Zo verdiepte Sven zich op zijn slaapkamer in de plantfysiologie en dat leidde hem later naar de studie 'Toegepaste Biologie' in Den Bosch.

Als kwaliteitsmedewerker begonnen
Via via kon hij 3,5 jaar geleden als kwaliteitsmedewerker bij Royal Berry beginnen. Al snel bleek dat Sven ook handig is met computers en databases. Hij zette een systeem op om de planten te volgen. Heel veel data wordt verzameld van de planten tijdens het groeiseizoen en hoeveel vruchten ze produceren. Door zijn inzet werd het mogelijk om efficiƫnter en duurzamer te telen. Daarnaast ging hij verschillende aardbeirassen vergelijken, om te kijken welk ras de meeste en de lekkerste aardbeien produceert. Op een groot scherm laat Sven in tabellen en grafieken zien wat de resultaten zijn van zijn onderzoek.

Sven staat niet stil. Via zijn werkgever doet hij momenteel een cursus op het gebied van leidinggeven. Hij stuurt nu een team van 4 mensen aan, maar dat zal in de toekomst verder groeien. Hij vindt het mooi dat hij meer verantwoordelijkheid krijgt, zijn eigen team kan opbouwen en ook de variatie in zijn baan (in de kas en achter zijn computer) vindt hij top. Op de vraag aan Sven wat hij zo mooi aan zijn baan vindt is zijn antwoord duidelijk: "Wat ik uitzoek op mijn computer, kan ik de volgende dag toepassen in de kas en de daarop volgende week zie ik al het resultaat in een betere groei van mijn aardbeien. Het resultaat zijn de lekkerste aardbeien, daar word ik gelukkig van."

Bron: Greenport Arnhem-Nijmegen

Publicatiedatum: