Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
David Hermans (Fruitbedrijf Hermans) en Gunther De Vadder (BelOrta)

"We besloten met biologische aardbeien aan de slag te gaan, omdat we het nog misten in het schap"

Tholen - Vanaf aankomend seizoen worden bij Fruitbedrijf Hermans voor het eerst biologische aardbeien geoogst. In tegenstelling tot menig ander type fruit zijn aardbeien geen veel voorkomend product dat biologisch geteeld wordt, maar David Hermans en Gunther De Vadder (verkoop biologisch hard- en zachtfruit bij BelOrta) zien er toch een mooi potentieel voor. "Het is voor ons een mooie aanvulling net na het hardfruit en voor de kersen. Bovendien misten we bij de aardbeien de mogelijkheid tot een keuze voor biologisch in het schap", zo vertelt de jonge BelOrta teler uit het Vlaamse Herk-de-Stad.


Testoogst verleden jaar

Het fruitbedrijf is in 2022 volledig overgestapt op biologisch, waarbij een groot deel van de grond (zo'n 9 hectare) aangewezen werd voor het biologische hardfruit. Hier teelt hij de appelvariëteiten Marnica en Boerenkamp en daarnaast ook biologische Conference peren. "Echter besloten ze dat er ook nog ruimte was voor andere fruitsoorten om een mooi verloop gedurende het jaar te waarborgen. Kersen werden ook al geteeld, maar de gedachten gingen al snel naar aardbeien", vult Gunther aan. "Ze hadden al veel kennis en ervaring op het gebied van de aardbeienteelt en besloten de stap te wagen."


Eerste oogst van biologische Falco

"Het gevolg was dat we vorig jaar besloten een test te doen met hetzelfde oppervlakte in de biologische aardbeienteelt als wat we voorheen in gangbare teelt deden", vervolgt David, die overigens naast een passie voor de teelt geen onverdienstelijke carrière heeft gehad in het wielrennen. "Dit was eigenlijk zeer succesvol, want al snel bleek dat we op het gebied van kwaliteit en volumes hetzelfde product biologisch konden telen als in de gangbare teelt. Vervolgens hebben we de grond laten certificeren en besloten om op bijna een hectare biologische Falco aardbeien te telen."


Opkomende oogst

De keuze voor het ras was, zo stellen de heren, daarbij wel belangrijk. "Er zijn niet veel telers die de overstap naar biologische aardbeien durven te maken, maar we waren ervan overtuigd dat met de juiste kennis en een goede rassenkeuze veel mogelijk was. Daarnaast is het hiermee van groot belang om de keten tussen oogst en eindklant zo kort mogelijk te houden voor een optimale kwaliteit en smaak. Dat is dan ook iets waar we veel op inzetten", legt Gunther uit.


Vanaf mei zullen de nieuwe Falco's beschikbaar zijn

De eerste aardbeien worden tegen begin mei verwacht bij de kwekerij uit Herk-de-Stad. "Dan zullen we ze voor het eerst gaan vermarkten, waarbij we verwachten een productie van rond de 30 ton te kunnen oogsten. Hiermee zullen we ze tot en met medio juni aan kunnen bieden. Het is altijd even spannend hoe het gaat lopen, maar we hebben er wel degelijk hoge verwachtingen voor. Voor de 300 grams topseal zien we een mooi potentieel in de schappen bij supermarkten en discounters. Het is iets wat we nog missen en we graag aan onze klanten aan willen bieden." Naast de 300 grams topseal, zullen de aardbeien ook verkrijgbaar zijn in 500 en 250 grams topseal en een 500 gram open punnet. "We kijken ernaar uit", besluiten de mannen.

Voor meer informatie:
David Hermans
Fruitbedrijf Hermans
Nieuwmolenstraat 4
3540 Herk-de-Stad, België
Tel.: +32 13 55 41 04

Gunther De Vadder
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 155 655 291
info@belorta.be
www.belorta.be