Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FreshFel Europe

"EU-verpakkingswet zal AGF-consumptie doen dalen"

Na het voorstel van de Europese Unie over de Verordening Verpakkingen en Verpakkingsafval (PPWR) te hebben bestudeerd, zegt Freshfel Europe verbijsterd te zijn over de escalatie van tegenstrijdigheden in het beleid en de discriminatie ten opzichte van groenten en fruit.

"In het huidige formaat zal de PPWR ongetwijfeld de hoeveelheid verpakkingsafval verhogen, bijdragen aan meer voedselverspilling, logistieke inefficiƫnties veroorzaken, de CO2-uitstoot verhogen, de interne markt schenden en, bovenal, leiden tot een verdere afname van de consumptie van groenten en fruit. Freshfel roept dringend op tot het amenderen van de tekst om de interne markt te beschermen en een haalbare handelsomgeving voor groenten en fruit te waarborgen."

Freshfel Europe reageert met grote verbazing en bezorgdheid op de meest recente compromistekst inzake de PPWR. "Er lag een kans om de dreigende fragmentatie van verpakkingseisen over de lidstaten heen te voorkomen door regels op EU-niveau te harmoniseren. De AGF-sector vreest nu een interne markt die nog meer verdeeld is."

Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe: "Helaas neigt het compromis over de PPWR naar een 'richtlijnachtige' aanpak, waarbij een hoog niveau van 'subsidiariteit' wordt getolereerd. Lidstaten kunnen immers hun nationale wetgevingen handhaven."

Hoewel de compromistekst uitzonderingen op de beperking van plastic verpakkingen voor groenten en fruit toestaat, zijn het de lidstaten zelf die de bevoegdheid hebben om lijsten met uitzonderingen op te stellen, op basis van richtlijnen die door de Commissie worden geformuleerd met ondersteuning van EFSA, de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid. Dit zal leiden tot een proliferatie van nationale lijsten, waarbij geen enkele lijst hetzelfde is als de ander, vanwege verschillen in voedingspatronen, productvereisten en handelspatronen.

Binard legt uit dat een gebrek aan een geharmoniseerde lijst van vrijgestelde producten een ingrijpende invloed zal hebben op de distributie binnen de interne markt. "Wanneer groenten en fruit worden verpakt, is de uiteindelijke bestemming zelden bekend. Als gevolg hiervan moeten ze mogelijk worden uitgepakt en opnieuw verpakt in de toeleveringsketen, wat leidt tot een toename van verpakkingsafval en het risico op kwaliteitsverlies van het product." Freshfel Europe ziet dit als een bijkomende milieukost die ook financieel zal doorsijpelen naar de eindconsument.

Freshfel Europe betreurt diep dat het Europese PPWR-compromis verse groenten en fruit discrimineert door het concept te handhaven om verpakkingen tegen 2030 te beperken, al betreffen de beperkingen alleen plastic verpakkingen. Joanna Nathanson, hoofd duurzaamheid en externe betrekkingen bij Freshfel Europe: "Het compromis gaat in tegen de positie van het Europees Parlement om deze discriminatie te verwijderen. Geen enkele andere voedselcategorie is onderworpen aan vergelijkbare beperkingen."

Voor meer informatie:
Freshfel Europe
Tel: +32 (0)2 777 15 80
info@freshfel.org
www.freshfel.org

Publicatiedatum: