Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pendelen tussen twee grootmachten in de tuinbouw

Hoe is het met Ger Kingma?

Tholen - "Het is een langdurige reis geweest," merkt Ger Kingma op, nu hij als prepensionado een stap terug heeft gedaan. Een reis die werd gekenmerkt door aanzienlijke ontwikkelingen in zowel de Nederlandse als Spaanse tuinbouw en AGF-handel. Hij leerde beide keukens goed kennen en pendelde talloze keren heen en weer tussen de twee AGF-grootmachten.

Ger opent zijn verhaal met een terugblik op zijn familieachtergrond, waarin zijn grootouders actief waren in de tuinbouw en handel. Zelf voelde hij zich het meest aangetrokken tot de handel. "Toen ik 19 was, importeerde mijn vader sinaasappelen van Romillo Fruit. Het was de tijd dat Spanje zich net had bevrijd van Franco, en ik zag daar een veelbelovende toekomst. Om de cultuur en taal eigen te maken, vroeg ik of ik bij Romillo kon werken. In Nederland werd destijds alleen Duits onderwezen, geen Spaans. Tijdens mijn werk daar, benaderde een man mij met de woorden: "Als je klaar bent, kom dan bij ons werken." Het bleek de heer Jan de Boer van supermarktketen de Boer, waar ik vervolgens aan de slag ging. Ik sloot een afspraak voor maximaal een jaar om deze wereld te leren kennen, want het supermarktgebeuren sprak me eigenlijk niet aan, vooral hun benadering van handelswaar. Mijn grootvader, een zeer godsdienstig man, geloofde in geschenken van God - een levensles die altijd bij me is gebleven."


Ger Kingma

Van Nederland naar Spanje
Hierna volgden 16 jaar bij Jager, een exporteur in Noord-Duitsland die net begon met importeren uit Spanje om het hele jaar door te kunnen leveren. "Het was een aangenaam bedrijf waar ik een mooie tijd heb beleefd. Vroeg beginnen en 's middags naar huis."

In 1996 werd Ger gevraagd om te gaan werken voor Ejidomar Cooperative, één van de oudste en meest prestigieuze coöperaties in Spanje. De coöperatie had een heldere visie met een sterke focus op export, waardoor het zich onderscheidde als een dynamische speler in de sector. Hij nam de beslissing om naar Spanje te verhuizen. Ger: "Er werden weddenschappen afgesloten dat ik het geen jaar vol zou houden, maar ik heb ze stuk voor stuk ingelost. Het was echter niet gemakkelijk. Ik moest kunnen communiceren met Spaanse telers en ik miste diepgaande kennis over productietechnieken, ziektes en rassen. Nacht na nacht dook ik in de boeken; het was een uitdagende, maar ook verfrissende ontdekkingsreis."

Een andere uitdaging lag in de planning. Ger kreeg de taak om de teelt in de aangesloten 650 kwekerijen af te stemmen op de behoeften van klanten die vaak weinig kennis hebben van de complexiteiten in de teelt en evenmin van de nuances in de Spaanse cultuur. Daarnaast zorgden de seizoensovergangen jaarlijks voor spanning. Ger: "Voor mij was het altijd cruciaal om de producties van beide grootmachten op elkaar af te stemmen, zodat je geen overschotten creëert. Hier is altijd weinig begrip voor geweest, van beide kanten."

Na 14 jaar bij Ejidomar, gekenmerkt door lange dagen en talloze uitdagingen, nam Ger de beslissing om weer voor een Nederlands bedrijf te gaan werken. Hij kon direct aan de slag bij Hagé, waar hij het na ongeveer 10 jaar allemaal "leuk genoeg geweest" vond. Ger: "Als je al die uurtjes die ik heb gedraaid bij elkaar optelt... ik kon een stap terug doen, en daar heb ik gebruik van gemaakt. In de toekomst overweeg ik om, vanuit Spanje consultancywerk te gaan doen, want ik ben niet iemand die graag stilzit."

Rekenen en passie
Een aanzienlijk deel van zijn leven heeft hij doorgebracht in Spanje. "Het is zeer interessant om in beide keukens werkzaam te zijn en een heel ander perspectief te krijgen op hoe ze tegen de sector aankijken. Wanneer Spaanse telers worden meegenomen naar Nederlandse kassen, staan ze vaak verbaasd met open mond, soms zelfs tot het punt dat ze zuurstof nodig hebben om bij te komen. Het rendabel maken van de hypermoderne Nederlandse glastuinbouw met de daarbij behorende hoge kosten per vierkante meter is echter zeer uitdagend. Een Nederlandse kweker hanteert de rekenmachine, terwijl de Spaanse zijn passie laat spreken. Dat is het verschil. De overeenkomst is dat ze, ongeacht of het een goed of slecht jaar is, gewoon blijven telen."

Ger waardeert het feit dat hij door zijn werk gedurende de afgelopen 45 jaar de ontwikkelingen in de Spaanse en Nederlandse tuinbouw heeft kunnen volgen. "Aangezien AGF teamwork is wil ik alle mensen graag bedanken die met mij hebben samen gewerkt", benadrukt hij tot slot.

Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
gerkingma@gmail.com