Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandeel vrouwelijke ZZP'ers stijgt het sterkst in land- en tuinbouw

Het aandeel vrouwelijke zzp'ers steeg tussen 2014 en 2024 het allersterkst in de land- en tuinbouw, namelijk van 8% naar 17%, weet de KvK. In absolute aantallen: 2.113 in 2014 en 5.601 in 2024. Het totaal aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) is tussen 2014 en 2024 met 85% gestegen. In 2014 telde Nederland zo'n 875.000 zzp'ers. Nu, 10 jaar later, zijn dit er iets meer dan 1,6 miljoen.

Jessica Peters is één van de vrouwen in de land- en tuinbouw. Zij begon drie jaar geleden, op haar 39e, een agrarische opleiding en nu teelt ze op tuinderij Van de Pallande in Oirschot op natuurlijke wijze groenten, kruiden, fruit en bloemen. "Ik heb jarenlang als ingenieur grote IT-transformaties begeleid bij corporates, maar ook altijd gezegd dat ik' later als ik groot ben' een boerderij met een geit wilde. Ik begon daarom met een deeltijd MBO landbouw-opleiding." Daar zag Peters direct dat zij als vrouw inderdaad geen uitzondering was, 23 van de 25 klasgenoten waren vrouw. "Waarom dat zo is? Misschien zijn vrouwen van nature meer bezig met verbinding. Bijvoorbeeld tussen mens en natuur, tussen mensen onderling, en met mijn achtergrond ook met technologie. In mijn ogen is verbinding noodzakelijk om toekomstbestendige landbouw mogelijk te maken."

Ook merkt ze dat ervaringen uit een vorige carrière absoluut nog van pas kunnen komen na zo'n grote overstap. "Ik probeer mijn 'twee werelden' toch aan elkaar te koppelen, en ben bijvoorbeeld bezig met wat robotisering en het gebruik van data kan betekenen voor de toekomst van kleinschalige landbouw."

LTO Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) ziet in haar achterban dat steeds meer vrouwen kiezen voor het ondernemerschap en actief verantwoordelijkheid nemen voor het agrarische bedrijf. "We vinden het een mooie ontwikkeling dat ook vrouwen deze handschoen oppakken. Dit is ook een van de redenen dat we het programma 'Vrouw en bedrijf' hebben. LTO ziet hierbinnen dat er in toenemende mate interesse is in onder andere het uitwisselen van kennis en ervaring en het vergroten van het bewustzijn onder vrouwen van hun financiële, sociale en maatschappelijke rol en positie", aldus Eric Douma, Portefeuillehouder Ondernemerschap & Onderwijs LTO Nederland.

Lees hier meer over de ontwikkeling van zzp'ers in Nederland bij de KvK.

Publicatiedatum: