Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AquaConnect moet zoetwatervoorziening in Nederland veiligstellen

AquaConnect is een breed, meerjarig onderzoeksprogramma dat de zoetwatervoorziening in Nederland tot in lengte van jaren moet helpen veiligstellen. Promovendi van meerdere universiteiten en vakgebieden werken samen met verschillende stakeholders om nieuwe kennis en technologie te ontsluiten en lopende initiatieven met elkaar te verbinden. Om deze verbinding te stimuleren wordt een aantal sessies georganiseerd door partners in het programma. Guus Meis presenteerde in de eerste sessie een gebiedscase over de glastuinbouw in Zuid-Holland. Bij Glastuinbouw Waterproof zegt hij: "Nu de promovendi meer affiniteit hebben met onze sector, moet dat iets opleveren voor de lange termijn."

Concrete vraagstukken
Als voorbeeld tijdens de eerste sessie noemde Guus het Westland, dat ingeklemd ligt tussen de kustlijn (zandgrond) en het veenweidegebied van Midden-Delfland. "In het westelijke deel zien we oprukkend kwelwater en verzilting, terwijl het oostelijke deel geconfronteerd wordt met bodemdaling", licht hij toe. "Wat betekenen die ontwikkelingen voor de mogelijkheden om grondwater te blijven onttrekken? Kunnen we grondwater efficiƫnter inzetten, welke alternatieve bronnen kunnen we in Zuid-Holland beschikbaar maken en hoe kunnen de uitwisseling van water tussen bedrijven verbeteren?"

Lees hier het hele verslag bij Glastuinbouw Waterproof.

Publicatiedatum: