Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Foute levering bio-plantgoed met grote gevolgen

Een plantenkweker moet een teler van biologische groenten een forse schadevergoeding betalen na het leveren van ondeugdelijk bio-plantgoed. De teler moest niet lang daarna zijn bedrijf stoppen en ging later zelfs failliet.

De rechter oordeelde in 2021 tot een schadevergoeding van bijna 20 miljoen euro voor de Duitse teler, waartegen de Nederlandse plantenkweker in hoger beroep ging. Met succes. Door de uitspraak in 2021 zette het Gerechtshof Den Haag op 6 februari een streep, zo leert de uitspraak die op 14 februari is gepubliceerd.

Wel blijft nog altijd een opgeteld schadebedrag van ruim 2,1 miljoen euro staan. De rechter rekent met fictieve inkomensschade tot en met 2016 na de levering in 2007 van groenteplanten aan de Duitse teler van vollegrondsgroenten.

Niet voldaan aan bio-eisen
De plantenkweker wordt roekeloosheid verweten. Naar aanleiding van geluiden uit de markt rezen in 2007 al snel grote twijfels had over de biologische kwaliteit van de planten op grond van het uiterlijk van de planten. Onderzoek leerde dat de plantenkweker niet aan alle eisen voor bio-levering had voldaan. Bovendien werden sporen aangetroffen van niet toegestane gewasbeschermingsmiddelen. De teler kon zijn producten niet meer biologisch verkopen en grote Duitse retailers trokken overeenkomsten in.

Hoewel de rechter ervanuit gaat dat de plantenkweker de grote gevolgen die de foute levering had niet had beoogd en niet kon overzien, vindt de rechter wel dat het bedrijf 'door bewuste roekeloosheid het risico op aantasting van de goede naam van de Duitse teler als biologisch akkerbouwer voor lief heeft genomen.'

Dat weegt zwaar voor de rechter 'omdat de biologische markt is gestoeld op vertrouwen.' Duitse retailers stopten de samenwerking met de teler. 'Als gevolg van deze aantasting van zijn eer en goede naam als biologisch akkerbouwer stond het leven van de teler op zijn kop, het lukte hem niet tijdig het vertrouwen van de markt te herwinnen, waardoor hij zelfs uiteindelijk zijn bedrijf is kwijtgeraakt. Dit één en ander zal ontegenzeglijk een hoop stress hebben opgeleverd, maar heeft naar het zich laat aanzien (gelukkig) niet tot geestelijk letsel geleid. Bovendien is de teler – getuige de diverse publicaties op internet die zijn overgelegd door de Nederlandse plantenkweker – er kennelijk uiteindelijk goed in geslaagd zijn reputatie te herstellen.'

In 2021 is het faillissement van de Duitse teler opgeheven.