Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ziekteverzuim glastuinbouw daalt licht in 2023

Het ziekteverzuimpercentage in 2023 in de glastuinbouw was 6,24% en in 2022 6,82%. In de bloembollensector was er een stijging van 4,22% in 2023 ten opzichte van 3,68% in 2022. Dat meldt Stigas.

Het gemiddelde ziekteverzuim in de totale agrarische en groene sector 2023 komt uit op 5,25%. Hiermee daalt het verzuim licht ten opzichte van 2022, toen het gemiddelde verzuimpercentage 5,29% was. De cijfers zijn berekend over de eerste twee ziektejaren.

Het verzuim voor de agrarische en groene sector is vergelijkbaar met de landelijke verzuimcijfers.

Oorzaak ziekteverzuim

  • De vergrijzing van de werkende beroepsbevolking in Nederland is te zien in de agrarische en groene sector. Hoe ouder de werknemer, hoe langer de verzuimduur. Een combinatie van factoren ligt hieraan ten grondslag zoals de toename van griep- en verkoudheidsklachten, jarenlange fysieke belasting, toename van chronische ziekten en de uitval van medewerkers door langdurige drukte. Uit de analyse blijkt dat vooral de ziekteduur toeneemt bij oudere werknemers. Van de onderzoekspopulatie is 20,8% van de werknemers 56 jaar of ouder, in 2022 was dat nog 19,5%.
  • Het risico op verzuim naar aanleiding van langdurige fysieke belasting wordt groter naarmate de populatie ouder wordt en langer doorwerkt. Klachten aan rug en ledematen bepalen nog steeds voor het belangrijkste deel het verzuim.
  • Een toename van psychische klachten als gevolg van spanningen en stress. Daarnaast zorgt de schaarste op de arbeidsmarkt voor een blijvende druk op het personeel om het werk voor elkaar te krijgen. Ook blijken zaken als de recente prijsstijgingen, de stikstofcrisis en de energiecrisis een rol te spelen.

Ziekteverzuim en leeftijd
De gemiddelde verzuimduur over het eerste ziektejaar is in 2023 16,6 kalenderdagen en is gestegen ten opzichte van 2022 (13,6 kalenderdagen). De verzuimduur over het eerste en tweede ziektejaar samen komt in 2023 uit op gemiddeld 25,6 kalenderdagen, ten opzichte van 20,9 kalenderdagen in 2022.

Werk aan de winkel

Stigas gaat met de betreffende sectoren in gesprek om naar de oorzaken en mogelijk maatregelen te kijken. Verder moet er rekening mee worden gehouden dat de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking in het algemeen en ook binnen de agrarische en groene sectoren de komende jaren nog verder zal toenemen. Op grond hiervan blijft de aandacht voor verzuimpreventie onverminderd groot. Aandachtspunten hierbij zijn preventie van fysieke en psychische belasting en aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Niets doen zal automatisch tot een stijging van het verzuim leiden.

Stigas biedt ondersteuning aan bedrijven die geholpen willen worden bij het laag houden of verminderen van het ziekteverzuim.

Bron: Stigas

Publicatiedatum: