Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Zonder wrijving geen glans”

Dick Schaap neemt geen blad voor de mond, hij is recht voor zijn raap, ook tegen zijn zoon, die hij vooral aanraadde een ander vak te kiezen. Al bijna 60 jaar beoefent hij met liefde het vak van groenteman en zet hij sinds 1965 het familiebedrijf Dick Schaap Groente en Fruit voort. En ja, ook zijn zoon Dick jr. is ‘besmet’ met het AGF-virus.

In 1965 begon Dick sr. met ventroutes in Monnikendam waarmee hij tot ‘s avonds laat bezig was. Een tijd waarin gemoedelijkheid hoogtij vierde. “Mensen hadden toen nog de luxe van tijd; nu lijkt het alsof we nergens meer tijd voor hebben. In die tijd konden we ook nog bepalen wat er op tafel stond die dag. Nu zouden mensen achterover slaan als je dat zou durven beweren, maar op maandag verkochten we 40 kisten andijvie en op dinsdag spinazie, dus heel Monnikendam at dat. Tegenwoordig verkoop je geen volumes meer aan consumenten. Er zijn ook zoveel meer producten bijgekomen, niet alleen import, maar er is ook een enorme diversificatie van het Hollandse assortiment met producten als chioga bieten, Romanesco en gekleurde bloemkool en wel 15 soorten sla.”


Dick Schaap

De zaken gingen voorspoedig en in 1970 kon Dick een handelspand(je) kopen in Monnickendam, later gevolgd door een verhuizing naar het pand uit 1570 van zijn opa. “Een prachtig pand waar ik een groentewinkel in wilde starten. Dat wilde ik heel graag hebben, misschien te graag, want achteraf bleek er heel wat achterstallig onderhoud aan. Het heeft een vermogen gekost om het helemaal op te knappen en het om te bouwen tot een groentewinkel.”

Door keihard te werken heeft Dick de weg omhoog gevonden. Ook de kinderen moesten van jongs af aan meehelpen. “Na zijn studie hebben mijn zoon Dick en ik nog een tijd samengewerkt, maar Dick heeft toch eerst voor zijn studie en een loopbaan daarin gekozen. Ik kon me dat goed voorstellen en heb hem daarin ook aangemoedigd, maar ergens wist ik wel dat hij ook voor het vak geboren was. Op een gegeven moment kwam hij terug met het idee om samen verder te gaan.”

Local Food Hero
De groei zette door, maar Dick jr. kwam met nieuwe en andere ideeën. Dick: “We botsten natuurlijk, maar dat is niet erg, zonder wrijving geen glans.” Dick jr. had minder affiniteit met het winkelgebeuren en wilde zich toespitsen op horeca. Dick: “We hebben de winkel toen gesloten, niet omdat het moest, maar omdat je maar een ding goed kunt doen. De winkel bestond toen precies 30 jaar.” Die keuze heeft goed uitgepakt. Dick sr.: “Ik ben best trots op hem. We hebben een hele grote groei meegemaakt. Momenteel hebben we 35 man personeel en 8 busjes rondrijden en na een verhuizing naar Purmerend beschikken we sinds 2018 over een eigen snijkeuken.”

Dick sr. vond het altijd al leuk om voorop te lopen. Destijds was hij één van de eersten met gesneden producten en rauwkostsalades. De groentewinkel had ook zijn tradities, zoals het uitdelen van kerstbrood met koffie op kerstochtend. “Ik heb altijd geprobeerd te leveren wat collega’s niet leverden. Toen had je nog geen maaltijden, maar wij hadden een toonbank van zeven meter, vol met bewerkte groenten, daar zat heel veel werk in,” herinnert hij zich.
Ook Dick jr. pakt het vernieuwend aan. Hij is in de regio uitgegroeid tot Local Food Hero. “Het bedrijf bevindt zich midden in de groentetuin van Nederland. In deze regio wordt van alles geteeld, van paprika’s tot champignons tot allerlei vollegrondproducten. We kopen zoveel mogelijk rechtstreeks bij telers in, dat is goed voor de kwaliteit, maar natuurlijk ook in het belang van het milieu en de inzet voor duurzaamheid.”

Twee hobby’s
Hoewel Dick sr. al enige tijd van zijn pensioen mag genieten en is teruggetreden uit het bedrijf, blijft hij actief. “Ik heb eigenlijk maar twee hobby’s, AGF en voetbal. Ik heb gelukkig de mogelijkheid gehad om het Nederlandse elftal en Ajax overal ter wereld te volgen, zelfs tijdens het WK in Zuid-Afrika. Maar mijn passie is Volendam.” Dick sr. kan als het moet overal en altijd bijspringen, maar vindt vooral de inkoop leuk. “Dat houdt me scherp. Ik blijf vechten voor een goede prijs, tot de laatste cent,” besluit hij.

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Dick Schaap Horecagroothandel
Signaal 81
1446 WT Purmerend
Tel: 0299 650 824
www.dickschaap.nl
info@dickschaap.nl