Rens Aarts nam onlangs de komkommer- en tomatenkwekerij van zijn ouders in Asten-Heusden over: kwekerij Gerard Aarts. "We wilden het voor alle partijen eerlijk regelen en dat is gelukt." ABAB begeleidde de bedrijfsoverdracht en ondersteunde de jonge ondernemer met een persoonlijk ontwikkelingstraject.

De kwekerij bestaat sinds 1985 en werd in de loop der jaren flink uitgebreid: er is inmiddels bijna 10 hectare bebouwd. In Asten-Heusden telen ze komkommers en in de winter tomaten. Eind januari is in een afdeling de laatste oogst tomaten bezig, in een andere afdeling de grote schoonmaak bezig en ligt de derde afdeling klaar om komkommers te planten. Dit gaat in week 6 gebeuren.

"We trekken de herfsttomatenteelt elk jaar lang door, tot eind januari. Dit jaar missen we helaas de mooie prijzen", deelt Rens op de laatste dag van januari. Hij is met terugwerkende kracht sinds 1 januari 2022, na een vijfjarig ontwikkeltraject, 100%-aandeelhouder. Vader Gerard werkt ook nog altijd in het familiebedrijf. Rens lacht: "Hij is in loondienst tegenwoordig. Mijn vader is mijn gratis adviseur."

Overnametraject
Rens Aarts hielp vanaf zijn twaalfde al mee op het bedrijf en ging na het behalen van zijn diploma aan de middelbare tuinbouwschool fulltime aan de slag in de kwekerij. “In die tijd kochten we grond van een buurman en hield ik me bezig met de vergunningaanvraag en het opvragen van bouwoffertes. Daar heb ik veel van geleerd en daarom besloot ik niet verder te gaan studeren.”

In 2018 kwam Rens in het bedrijf. Om de kwekerij over te kunnen nemen, moest hij eerst een paar jaar meedraaien. “ABAB begeleidde ons bij dit traject. Er werd goed gekeken hoe we dit fiscaal zo gunstig mogelijk konden regelen. Daarnaast heb ik twee zusjes, die parttime werken op het bedrijf. We wilden het ook voor hen eerlijk regelen.”

Naast zijn twee zusjes, en vader Gerard, werkt ook de vrouw van Rens in het bedrijf. Zij doet de administratie. "Een echt familiebedrijf dus", benadrukt Rens.


Gerard en Rens Aarts van Kwekerij Aarts B.V.

Veel verschillende disciplines
Vanuit ABAB waren er verschillende disciplines betrokken. Belastingadviseur Harald Teunissen verzorgde de fiscale structurering van de bedrijfsoverdracht, jurist Marianne van Rooij zorgde voor de juridische implementatie ervan. Uiteraard moesten er ook zaken geregeld worden voor de ouders en zussen van Rens. Financieel planner Frank Kuijpers maakte het financiële plaatje inzichtelijk en jurist Michelle van Heereveld zorgde ervoor dat testamenten en dergelijke weer up-to-date waren.

“Ik heb veel gesprekken gehad met de mensen van ABAB. Zij legden me bijvoorbeeld uit hoe je de jaarrekening moet lezen en daar heb ik veel van geleerd. Maar Harald bedacht ook verschillende manieren voor de aanpak van de overdracht en kon goed uitleggen hoe dat eruit zou zien. Hij wist er, samen met Frank Kuijpers, voor te zorgen dat iedereen precies wist waar hij aan toe was. Daarbij kwamen ze ook met aandachtspunten. Wij konden uiteindelijk kiezen voor het plan waar we ons het best bij voelden, zowel mijn ouders, mijn zussen als ikzelf. Het belangrijkst voor ons was dat de overname voor iedereen eerlijk werd afgewikkeld."

Naast de praktische kanten van de bedrijfsoverdracht wilde de ondernemer ook aan zichzelf werken. Samen met relatiemanager John Hopman doorliep hij een persoonlijk ontwikkelingstraject dat bestond uit een persoonlijke profielanalyse (PPA-)test en een aantal gesprekken. “Dat heeft me geholpen om mijn persoonlijke ontwikkelpunten vast te stellen en deze te verbeteren."

Toekomst
Na de bedrijfsovername heeft Rens het familiebedrijf voortgezet op de manier hoe zijn vader het al deed. Momenteel wordt nadrukkelijk naar het energievraagstuk gekeken. "Daar is mijn vader ook verantwoordelijk voor." De reden voor de extra focus op energie bij het bedrijf dat nu met wkk's draait, is de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden. "We hebben afgelopen najaar grond van de buurman kunnen komen. Op die voormalige akkerbouwgrond mogen we gaan uitbreiden. We hebben hier een bouwvergunning voor gekregen."

Op dit moment is Rens er samen met zijn team plannen voor aan het maken. "We liggen in een tuinbouwgebied, maar qua energie probeer ik het vooral ook zelf te regelen. Ik zoek naar de combinatie met bijvoorbeeld warmtepompen." Maar eerst deze week nog de laatste tomaten oogsten en dan snel door naar komkommers.

Voor meer informatie:
Kwekerij Aarts
rens@kwekerijaarts.nl
www.kwekerijaarts.nl

ABAB Accountants en Adviseurs
info@abab.nl
www.abab.nl