Tholen - Vroeger in productie kunnen dan de buurman is voor telers altijd interessant. Het kan op verschillende manieren. In de aardbeienteelt is het verwarmen van substraat een optie. In het verleden is het al vaker onderzocht. De uitkomsten waren wisselend: soms lukte het de plant vroeger in productie te krijgen, maar ook een vegetatiever gewas was soms het resultaat, zonder de gewenste vroegere of hogere productie.
Een groep studenten van de opleiding Tuinbouw Akkerbouw bij hogeschool HAS green academy doet dit voorjaar ook onderzoek naar verwarmen van substraat. Op 8 januari gingen de planten het substraat in.
Relatief onbekend in bedekte teelt
Het onderzoek past binnen de langdurige zoektocht die gaande is naar efficiëntere en duurzamere teeltmethoden. Daarbij spelen wereldwijd uitdagingen. Aan de ene kant is er een groeiende druk met hogere kosten in gasprijzen en andere middelen, terwijl er tegelijk een stijgende vraag is naar kwaliteitsproducten van de consumenten. Deze tegenstelling heeft de telers geforceerd na te gaan denken over innovatieve oplossingen die niet alleen de kosten onder controle houden, maar ook de productie kunnen verbeteren.
Eén van de veelbelovende technologieën die hieruit is opgekomen is substraatverwarming. Deze techniek wordt al toegepast in verschillende buitenteelten zoals asperges maar komt nog niet vaak voor in de bedekte teelt. De overgang naar substraatverwarming brengt ook wat uitdagingen met zich mee. Zo zijn er weinig onderzoeken naar uitgevoerd en is er weinig te vinden over de gewenste teeltinstellingen. In de proef in de schoolkas van de HAS hopen de studenten hier meer over te ontdekken.

De betrokken studenten op Aardbeiendag 2024
Proefopzet
De proef wordt uitgevoerd in een speciale afdeling van het kassencomplex van de HAS, specifiek ingericht voor de aardbeienteelt. In de teelt is belichting aanwezig. In het begin van de teelt zal ook van die belichting, Coolstack LED-belichting van Mechatronix, gebruik gemaakt worden.
Er wordt geteeld op een substraat van Lensli dat bestaat uit een combinatie van kokos, veenmosveen en perliet. De studenten testen in de proef hoe verschillende rassen op verwarming van het substraat, middels een groeibuis in het substraat, reageren.
In de proef staan de rassen Parlando, Sonsation, Elsanta, Sonata, Favori, Fandango en Florentina. De planten staan in Libra-bakken van 100 centimeter, 12 planten per pak. Er staan 10 bakken per goot. In totaal beslaat de proef 7 goten, goed voor 840 planten en dus 84 vierkante meter netto teeltoppervlak.
Uitdagende start
De teelt, onder leiding van docent Erik de Rooij en teelttechnisch medewerker Frans van den Broek, duurt tot het eind van het studiejaar. Direct in de eerste week zijn de studenten voor een uitdaging gesteld. Het werd flink koud. Het idee is dat door de warmte van onder in te brengen er een beter microklimaat rond de plant ontstaat.

Onder meer Wageningen University & Research deed al eens onderzoek naar substraatverwarming op basis van elektriciteit. Iets vergelijkbaars is gebruik van infrarood. Dit is afgelopen jaar ook in de praktijk getest, bij Dutch Berries.
Voor meer informatie:
HAS green academy
[email protected]
www.has.nl