In Primeur nummer 22 van 31 mei 1991 is de redactie te gast bij cherrytomatenkweker Vuik in Nieuwekerk aan de IJssel. Op dat moment is er net een ultamoderne sorteer- en verpakkingslijn geïnstalleerd, die de tomaatjes niet alleen op grootte, maar ook op kleur sorteert. De sorteermachine, geleverd door Aweta in Nootdorp, heeft een grote capaciteit en de mogelijkheid zes verschillende sorteringen op kleur en drie op maat af te leveren. De volautomatische mulitheadweger en verpakker is geleverd door technisch bureau Hinderink uit Gilze.

"Ondanks de forse investeringen, die een dergelijke installatie met zich meebrengt," zegt de heer Vuik, "zou ik deze lijn voor geen prijs meer willen missen. Voordat ik deze machine had, was het sorteren en verpakken van cherrytomaatjes een verschrikkelijk langdurig en arbeidsintensief gebeuren. Met deze installatie ligt de sorteer-capaciteit op 300 kg per uur en de weeg- en verpakkingscapaciteit op 400 kg. Dat betekent dat ik me nu nog meer kan toeleggen op de teelt zelf."

Dat de heer Vuik een teler is in hart en ziel, blijkt als we een kijkje mogen nemen in zijn kas. We zien mooie gezonde planten in een kraakheldere omgeving. Hij vertelt dat hij aan een proef bezig is met een nieuwe variëteit. Deze tomatenplant, die nog geen naam heeft, maar een nummer, bracht in de eerste twee maanden van productie al 10 kg per m2 meer op dan de variëteit Corine, die hij normaal teelt.

De nieuwe sorteerder- en pakmachine in actie

Bron: Primeur nr 22, 31 mei 1991