Tholen - Kwekerij Moors gaat uitbreiden. De paprikateler heeft de tomatenkas van de buurman aangekocht. Enkele dagen voor Kerst werden de handtekeningen gezet, deelt teler Rob Moors.

Kwekerij Moors krijgt er 17 hectare bij, maar stoot tegelijkertijd ook 6 hectare af. Het gaat om de locatie in Someren. De paprikateler clustert met deze stap al het areaal in Asten-Heusden.

Op dit moment beschikt het bedrijf over 19 hectare, na uitbreiding met nieuwbouw in 2019. Een jaar later, in 2020, werd ook een biomassacentrale gebouwd. Deze kan na de uitbreiding van het areaal extra efficiënt benut worden.

Ombouwen
Maar zover is het nog niet. Eerst moet de tomatenkas nog omgebouwd worden. "We zijn vandaag begonnen met opruimen", geeft Rob daags na Nieuwjaar aan. De komende tijd gaat hij zich met zijn team buigen over verdere bouwplannen. "Er komt in ieder geval een tweede scherm in, de groeibuis gaat eruit en we gaan van vijf rijen per tralie naar zes. Ook zullen we kijken welke nieuwe energietechnieken we kunnen gaan toepassen. De kas, die staat er, maar we benaderen het verder wel als een nieuwbouwproject."


Schoonmaakploeg in actie in de aangekochte kas

Gefaseerd groeien
Ook de kas in Someren zal omgebouwd gaan worden. Dat is aan de aardbeienteler die de kas overneemt. "Wij telen er dit jaar nog paprika's", geeft Rob aan. Zelf zal Kwekerij Moors na het ombouwen van de tomatenkas gefaseerd groeien. Eerst met zes hectare voor het teeltseizoen 2025. "Want één kas van de in totaal zeventien hectare zullen we de eerste paar jaar gaan verhuren."

Energie
Het koppelen van de verschillende locaties is voor de telers de hoofdreden voor de stap. Afgelopen najaar, vrij kort dag dus, ging het balletje echt rollen. "De CO2-heffing die eraan komt en de energiebelasting waren een belangrijke trigger, naast de extra mogelijkheden op energiegebied; zowel van de bestaande als de nieuwe locatie. Met de biomassa-installatie zijn we straks, als de SDE gunstig blijft, wat voordeliger uit met onze energiemix met verder ook wkk's, vloeibare CO2 en innovaties. We zijn bijvoorbeeld met e-boilers bezig."

Arbeid
De paprikatelers verpakken de paprika's zelf. "We moeten nog even goed rekenen, maar met de capaciteit die we nu hebben zouden we de groei in areaal op moeten kunnen vangen." Een ander aandachtspunt, naast alle techniek, zal de komende arbeid zijn. "De mensen die dit jaar voor ons nog in de paprika's in Someren zullen werken, komen er na dit seizoen bij. Verder zullen we ons team gaan versterken met nieuwe mensen. We hopen die mensen nog dit jaar bij ons op te kunnen leiden."

In april 2025 zouden vervolgens de eerste paprika's geoogst moeten worden in omgebouwde tomatenkas. Kwekerij Moors is aangesloten bij de GMO-erkende telerscoöperatie Oxin Growers U.A. Zij zorgen ervoor dat onze paprika’s verkocht worden. Oxin Growers maakt de afspraken tussen kopers en telers.

Voor meer informatie:
Kwekerij Moors
www.kwekerijmoors.nl
info@kwekerijmoors.nl