Zich bewust van de gevolgen van het zoutgehalte van de grond, besloot de Italiaanse aardbeienteler Vincenzo Sabato contact op te nemen met Pan Agri, een bedrijf met ruim 40 jaar ervaring in irrigatie en fertigatie en bedenker van het Irrifarm-systeem.

"Het handmatig beheren van deze percelen zou bijna onmogelijk zijn", zegt Sabato eind december 2023. "Automatisering komt me te hulp, met remote monitoring van irrigatie en fertigatie via meerdere sensoren. Ik ben het systeem nu ongeveer twee maanden aan het testen op een aardbeienperceel van 1,5 hectare, waar ik vroeger op kleigrond met een hoog zoutgehalte teelde. Nu controleer ik de parameters voor de groei van de planten op substraat gewoon op mijn smartphone. Ik zie direct wanneer er te weinig of te veel water wordt gegeven."

Vincenzo Sabato

Sabato kan vanop afstand en op een eenvoudige en comfortabele manier beslissingen nemen over het moment en de dosering van irrigatie en voedingsoplossingen. "Betrouwbaarheid, visie, controle en beheer binnen handbereik. Irrifarm helpt bij het telen van aardbeien op substraat, waardoor de werkomstandigheden verbeteren, maar ook de kwaliteit van het fruit."

Bernardo Grieco, directeur van Pan Agri en bedenker van Irrifarm: "Het geval van het bedrijf Sabato was voor ons een uitdaging. Oplossingen bedenken voor uitdagende omgevingen geeft veel voldoening. Vanop een controlepunt worden na irrigatie en voedingstoevoer enkele parameters gemeten, zoals het percentage drainage, de PH, de omgevingstemperatuur in de kas, de de vochtigheid, het zoutgehalte en de temperatuur van het substraat, evenals het gehalte aan verschillende elementen zoals stikstof, fosfor en kalium. De monitoring is continu. De applicatie werkt de gegevens elk uur bij."

De complete Smartbox van Irrifarm

Het Irrifarm-systeem wordt volledig gebouwd en geassembleerd door Pan Agri in haar fabriek in Scanzano Jonico, een gemeente in de Zuid-Italiaanse provincie Matera. "We maken zowel de hardware als de software, we zorgen voor de montage van de machines en bieden service vóór en na de installatie. Tientallen bedrijven, goed voor duizenden hectares, hebben al besloten ons systeem toe te passen. Eén van de sterke punten van Irrifarm zijn de lage kosten van deze nieuwe manier van teeltbeheer", besluit Grieco.

Voor meer informatie:
Pan Agri Srl
Via degli artigiani, snc
75020 Scanzano Jonico (Matera) - Italië
Tel: +39 (0)835 952321
info@irrifarm.it
www.irrifarm.it