De Zwitserse biologische groententeler Seeland Bio opent op 11 december een gloednieuwe verwerkings- en verpakkingshal in Ried bij Kerzers (kanton Freiburg). Het geïntegreerde pakstation met een totale oppervlakte van ongeveer 1.200 m2 heeft in totaal vijf verpakkingslijnen. "Netten, buiszakken of Foodtainer trays - we kunnen de biologische groenten in elke gewenste verpakking leveren", vertelt bedrijfsleider Bruno Christen. Het grootste voordeel ligt echter in de logistiek. "We hebben nu geconcentreerde biologische expertise onder één dak in plaats van verschillende locaties."


Het nieuwe pand

Het familiebedrijf teelt zowel in de vollegrond als in kassen. Volgens Christen was het teeltjaar 2023 bijzonder uitdagend. "Er zitten nog aardappelen en wortelen in de grond die nog geoogst moeten worden. Dit komt deels door het zeer late planten, maar ook door de extreem natte veldomstandigheden."


Boerenkool

Seeland Bio staat ook bekend om zijn boerenkool. Christen: "We waren dit jaar veel te vroeg. We konden onze eerste producten al in september oogsten, terwijl we normaal gesproken pas half oktober echt op gang komen. De late planten waren ook erg vroeg klaar voor de oogst, waardoor de kwaliteit achteruitging en we meer moesten sorteren dan normaal." Ondertussen liggen de prijzen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, met een sterke stijging van de kosten. "Er is een aanzienlijke prijsdruk in de hele koolsector en we moeten heel goed rekenen, vooral voor een specialiteit als boerenkool."

"Aan de andere kant zijn er enkele zeer goede opbrengsten geweest voor kasgewassen", vervolgt Christen. Hoewel de inflatie en de lagere koopkracht ook hebben geleid tot een algemene daling van de vraag naar biologische producten in Zwitserland, is er geen teken van een daling van de volumes bij de teler uit Freiburg. "Het nieuwe pand zal ons helpen om in de toekomst aan de toenemende vraag te voldoen. We willen blijven groeien vanuit deze basis: de Zwitserse bevolking groeit en daarmee ook de vraag naar groenten uit lokale biologische teelt", besluit Christen.

Voor meer informatie:
Bruno Christen
Seeland Bio - Christen Gemüsebau
Murtenstr. 61
CH-3216 Ried bei Kerzers, Zwitserland
Tel.: +41 79 211 80 13
b.christen@seelandbio.ch
www.seelandbio.ch