De komkommerprijs is na een piek in week 45 de afgelopen twee weken iets gezakt. Aan de prijs van 2022 kan week 47 niet tippen, maar wel ligt de prijs ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Datzelfde geldt voor de tomatenprijzen, die wel ook nog ruim boven de prijzen van 2022 liggen. De aardbeienprijzen liggen ook erg hoog, al is de middenprijs hier afgelopen week wel iets gezakt.

Na een opleving van de tomatenprijs medio oktober is de prijs voor zowel losse als trostomaten gezakt. Voor een kilo losse tomaten werd over week 47 gemiddeld 1,145 euro betaald. Voor trostomaten 1,743 euro per kilo. Daarmee is de prijs in vergelijking met week 46 stabiel.

Datzelfde kan ook gezegd worden van de middenprijs voor komkommers. Die komt in week 47 uit op 65,6 eurocent per stuk.

De middenprijs voor kropsla is vorige week gestegen tot 82,2 eurocent per stuk.

De middenprijs voor aardbeien zat sinds week 40 in de lift. Tot week 47. Daarin is de prijs iets gezakt tot 9,01 euro per kilo afgerond. Nog altijd een prijs die veel hoger ligt dan afgelopen jaren en het vijfjarig gemiddelde. Ook de afgelopen jaren zakte de prijs rond deze tijd van het jaar iets terug om richting Kerst te stijgen.

De middenprijs voor het ras Elsanta ligt met 9,851 euro nog een stuk hoger dan het algemene prijsgemiddelde. De reden voor de hoge prijzen is alom bekend: weinig volume, zoals ook handelaar Stefan Bosmans van Michel recent nog aanstipte.

Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers.
Bekijk de VBT-cijfers voor week 47 hier voor groenten en fruit.