Tholen - Het is rustig op de vroegmarkt in Brussel. Bij Groothandel Michel nv, gespecialiseerd in aardbeien, is het wachten op de grotere volumes van december. "We kunnen wel verkopen, maar de zomerteelt is nu bijna volledig op zijn eind. De Sonata's uit de winterteelt komen al een beetje op de markt, maar het zijn nog geen grote volumes", vertelt Stefan Bosmans, zaakvoerder van Michel.

Het drijft de prijzen voor het moment dan ook flink de lucht in. "Vraag is er toch wel, maar voor een bakje van 500 gram betaalde je deze week rond de €8,-. Dat zijn natuurlijk zeer hoge prijzen voor de tijd van het jaar", vervolgt Stefan.

"Buitenlands aanbod is er ook nog niet veel. Sinds verleden week is er wel wat aan Egyptische aardbeien op de Belgische markt, maar dat zat ook op €4,50 per 500 gram. Kwalitatief zijn die toch altijd wat minder, waardoor we nog steeds voor Belgisch en Nederlands product opteren. Het Spaanse aanbod is daarnaast nog weinig op de markt, dus zullen de aardbeien nog wel even duur blijven. Richting de feestdagen stijgt de populariteit altijd weer even, maar ik hoop dat we dan wat meer volumes tot onze beschikking hebben."

Naast de aardbeien loopt het andere zachtfruit relatief goed voor het moment. "Frambozen krijgen we nu voornamelijk uit Portugal en de kwaliteit daarvan is echt zeer goed. Ze zijn wat duurder, maar men is bereid wat meer neer te leggen voor een dergelijke kwaliteit. Daarnaast hebben we blauwe bessen uit Peru. Ondanks dat er wat minder product naar Europa lijkt te komen, werken we hier met prijzen waar goed mee te handelen valt."

Overname
Over de zaken valt dan nog niet veel te klagen, zo stelt de groothandelaar, maar Groothandel Michel begint langzaam een eenhoorn te worden op de Mabru. Waar vele groothandelaren zich centreren onder 1 groep blijft de aardbeienspecialist onafhankelijk. "Dat is hoe we het willen", legt Stefan uit. "Het is altijd moeilijk om tussen de grote jongens te blijven zwemmen, maar we willen niet afhankelijk zijn van een merk, veiling of overkoepelende groep. Dat is, mijns inziens, ook 1 van onze sterktes en het gaat vooralsnog goed."

Dit blijkt ook uit het feit dat de groothandel begin van dit jaar haar collega-groothandelaar Valckenier over heeft genomen. "We waren een goede match en dat paste mooi in ons groeimodel. We zijn dan ook zeer tevreden met hoe de integratie is gegaan. Nu hebben we 12 mensen in dienst en daarmee verwachten we ons nog wel even mooi staande te kunnen houden."

Voor meer informatie:
Stefan Bosmans
Groothandel Michel nv
Werkhuizenkaai 22-23
Magazijn E123/124/129/130
1000 - Brussel, België
+32 (0)2 241 70 44
stefanbosmans@michelnv.be