De Universiteit Maastricht laat een nieuwe kas bouwen op de op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Een zevental bouw- en onderzoekspartners is betrokken.

Universiteit Maastricht is aandeelhouder in de campus, net zoals BASF|Nunhems, het bedrijf dat in het geval van dit project de praktische kennis van kassenbouw en tuinbouw aanleverde. In samenwerking met adviseur René Caron van AAB, een adviesbureau actief in de nationale en internationale glastuinbouwsector, kwamen UM en BASF|Nunhems tot een ontwerp. Bij Limburg Bouwt vertellen ze er meer over.

“Normaal bouw je met een voorbedacht plan, maar daar hebben we in ons geval eigenlijk geen tijd voor”, vertelt prof. dr. Thomas Cleij. “Je begint de ontwikkeling nog voordat je de juiste mensen aan boord hebt die weten wat er precies in het gebouw moet komen te staan, dus je bent afhankelijk van de kennis van anderen om enigszins in te schatten wat je moet bouwen. Ondertussen zijn we natuurlijk wel actief aan het werven, en dan is het een voordeel om alvast aan de sollicitanten te kunnen laten zien waar ze straks komen te werken en dat er daadwerkelijke state-of-the-artfaciliteiten in aanbouw zijn.”

Die kennis heeft onder meer AAB. René: “De afgelopen jaren specialiseerden we ons namelijk al in het ontwerpen en adviseren van hightech glastuinbouwprojecten voor veredelings- en onderzoeksbedrijven. Veelal kleine kassen met veel compartimenten en een hoge complexiteit.”

De uiteindelijke kas en het ontvangstgebouw, gekoppeld aan elkaar, beslaan bijna 1.600 m2. Binnen de kas speelt techniek een onmiskenbaar grote rol, vertellen ook de overige bouwpartners hier in het volledige verhaal van Limburg Bouwt.