Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement bereikt akkoord over verpakkingsbeleid

Met 426 stemmen voor, 125 tegen en bij 74 onthoudingen hebben de leden van het Europees Parlement woensdag 22 november het mandaat voor onderhandelingen met de lidstaten van de Europese Unie goedgekeurd voor nieuwe regels bedoeld om het hergebruik en recyclen van verpakkingen te stimuleren en het gebruik van verpakkingsmaterialen te verminderen.

Het Europees Parlement wil dat gestreefd wordt naar 5% vermindering van verpakkingen in 2030, naar 10% minder verpakkingen in 2035 en 15% minder in 2040. Voor plastic verpakkingen is dat doel 10% minder in 2030, een reductie van 15% in 2035 en van 20% in 2040.

De verkoop van zeer lichte plastic draagtassen moet worden verboden, tenzij dit om hygiƫnische redenen vereist is of als de verpakking voor los voedsel wordt verstrekt om voedselverspilling te helpen voorkomen. Ook het gebruik van bepaalde verpakkingsformaten voor eenmalig gebruik moet drastisch worden beperkt.

Verder pleit het Europees Parlement voor een verbod op het gebruik van PFAS en Bisfenol A in verpakkingen die met levensmiddelen in contact komen. Hergebruik en bijvullen van verpakkingen moet worden gestimuleerd door verduidelijking van de regels. Aanbieders van dranken en afhaalmaaltijden in de horeca moeten consumenten de mogelijkheid bieden om hun eigen bakjes en bekers mee te nemen.

Alle verpakkingen moeten recycleerbaar moeten zijn en voldoen aan strikte criteria die in secundaire wetgeving moet worden vastgesteld. Er zullen een aantal tijdelijke vrijstellingen zijn, bijvoorbeeld voor verpakkingen van levensmiddelen van hout en was. Alle lidstaten moeten ervoor zorgen dat 90% van de materialen in verpakkingen tegen 2029 gescheiden wordt ingezameld.

Bron: Europees Parlement

Publicatiedatum: