Tholen - Het Belgische aardbeienaanbod blijft op dit moment een beetje achter. De belichte teelt moet nog goed en wel op gang komen en de najaarsteelten lopen nu echt op zijn eind. Zo ook bij het kwekerij Demedts - Demey uit het Vlaamse Gits. "We hebben nog wel iets staan, maar het stelt weinig meer voor in vergelijking met andere jaren", vertelt Benoit Demedts van de gelijknamige kwekerij.

Benoit teelt aardbeien, maar ook ander zachtfruit als frambozen, blauwe bessen en ook kersen op in totaal 2 hectare, waarvan 7000 vierkante meter verwarmde kas, 5000 vierkante meter niet verwarmde kas en 8000 vierkante meter stellingen. "Normaal gesproken hebben we aardbeien vanaf begin maart en gaan we door tot medio Kerst. Het is op dit moment echter veel rustiger dan normaal. We hebben nog 1 planting in productie onder glas staan, die we relatief laat (eind augustus) geplant hebben. De andere teelten van voor half augustus zijn klaar."

Warme septembermaand
Grootste reden hiervoor ligt, zo stelt Benoit, in de zeer warme septembermaand. "Alles is daardoor veel te rap gegaan. De planting van 24 augustus is nog een mooie kwaliteit, maar alles voor half augustus heeft afgezien van de warmte. In kwaliteit en kilo's viel dat wat tegen. Dit zien we ook bij veel collega's die normaal nog productie hebben tot eind december, maar het loopt stilletjes aan op zijn eind. Richting half december zal er vrijwel niets meer zijn, wat toch een halve maand vroeger is dan voorzien. Dat is het probleem als je afhankelijk bent van het weer natuurlijk."

Het resultaat is dat er op dit moment hoge prijzen worden betaald voor de aardbeien. "Wij kunnen dus nog weinig volumes leveren en de belichte teelt laat ook nog even op zich wachten. Daarnaast merken we ook dat er qua buitenlands aanbod nog niet zeer veel op de markt komt. Alleen is de vraag er wel degelijk. Wij werken al vele jaren goed samen met Bouvry en krijgen nu ook belletjes hoeveel aardbeien we gaan hebben. Daaruit blijkt dat er op de veilingen ook geen overvloed aan aanbod is. Dat zorgt voor veel druk op de prijzen. Voor de belichte teelt is dit geen slecht scenario, want die zullen wel een goede start hebben. De vraag is er. Dat merken wij ook in de hoevewinkel. Normaal gaat het wat moeilijker als ze wat duurder zijn, maar nu blijft de interesse er wel degelijk."

Overschakeling naar doordragers
Het betekent voor Benoit dat hij een langere winter tegemoet gaat dan normaal gesproken. "Dat is voor ons niet eens zo nadelig. We zijn al een beetje aan het ruimen, omdat we meer en meer aan het overschakelen zijn naar doordragers. Dit was het eerste jaar dat we een mooi blok hadden staan met doordragers en de resultaten waren goed. De smaak was mooi en de kilo's deden het ook goed. Volgend jaar willen we daar zeker meer op gaan toespitsen en uitbreiden in de koude serreteelten om toch dat stukje continuïteit te kunnen waarborgen. Smaak blijft natuurlijk altijd de boventoon voeren, maar kilo's zijn simpelweg ook gewoon belangrijk."

Naast de aardbeien is de kwekerij ook nog altijd bezig met de frambozenproductie. "Blauwe bessen en rode bessen zijn al even klaar, maar zo lang het weer het toelaat, blijven we frambozen plukken. Daar zullen we volgend jaar ook zeker mee doorgaan. Het is een mooie aanvulling op ons bedrijf. De combinatie aardbeien, blauwe bes, frambozen en in het voorjaar vroege aardappelen en bloemkolen sluiten perfect op elkaar aan. Dan heb je het hele jaar een mooi aanbod, wat ook onze klanten waarderen", besluit Benoit.

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, Belgi├ź
+32 479 69 08 67
benoitdemedts@gmail.com
www.demedts-demey.be