In Dehradun, de hoofdstad van de staat Uttarakhand in India, is een proefkwekerij van 20 vierkante meter aan de voet van het Himalaya-gebergte geopend. "In een markt waarin het moeilijk is om op grote schaal saffraan te telen, is het mogelijk om een bedrijf te laten groeien. Er is potentie om de winst jaarlijks te verdubbelen met de minste investering. Het eerste jaar wordt er maximaal geïnvesteerd en het break-event punt wordt na één jaar bereikt," zo vertelt Avanish Goel, oprichter van Indigold, een Indiaas bedrijf dat saffraan teelt.

Avanish ontdekte dat de zaden zich vermenigvuldigen en daarom is het de komende tien jaar niet nodig om zaden te kopen. "Daarom zullen de winsten vanaf het tweede jaar elk jaar verdubbelen."

Avanish heeft tot nu toe één onderzoek uitgevoerd en daarin heeft hij data verzameld die hij nodig had. "Op basis van deze proef kunnen we de teelt vertienvoudigen."

Dr. Avanish Goel en Dr. Archana Kamble.

Saffraan: het gouden gewas?
De huidige saffraanmarkt omvat 7,78 miljard euro tot 8,24 miljard euro. 10% daarvan wordt in India geteeld. "Deze grote kloof en de hoge kwaliteit van Kashmiri-saffraan is een goede reden om een bedrijf te beginnen. Vanwege de grote vraag kan saffraan makkelijk in elk deel van het land en wereldwijd worden verkocht."

Saffraan wordt afhankelijk van de kwaliteit verkocht voor € 3.325 - 5.500 per kilo. De vraag op de exportmarkt is hoog en de prijs varieert daar tussen de €5.500 - 11.000 per kilo.

Avanish is werktuigbouwkundig ingenieur met een MBA van het India Institute of Management en hij gaat nu ook voor een PhD in Management. Hij heeft afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar de teelt van saffraan vanwege de vraag, het steeds groter wordende aanbodtekort, de geneeskrachtige eigenschappen en de winstgevendheid ervan. "Omdat het een onontdekte markt is het logisch om dit op commercieel niveau uit te breiden."

Zijn vrouw Dr. Archana Kamble is sinds de start bij het project betrokken. Ze is Ayurvedische arts en heeft haar Master in Medicine (MD) in gynaecologie en verloskunde behaald. Momenteel werkt ze als directeur van een medisch college in Dehradun, Uttarakhand in India.

Onderzoek uitbreiden
Voor het telen van saffraan zijn vier parameters van belang die continu gecontroleerd en gewijzigd moeten worden gedurende de groeicyclus van drie maanden. Volgens Avanish zijn deze parameters de temperatuur (tot 5°C), luchtvochtigheid, lichtintensiteit en de CO2.

"Wanneer deze parameters goed zijn, kun je overal ter wereld saffraan telen. In een diepgaander onderzoek zal ik de productiviteit en kwaliteit van de saffraan op onze kwekerij proberen te verhogen. Hopelijk kan ik die kunst de komende twee tot drie jaar onder de knie krijgen."

Voor meer informatie:
Avanish Goel
Indigold
+91 887 978 8542 / +91 827 522 0000
avanishgoel@gmail.com
www.indigold.in