Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Autonoom rijdende tuinbouwrobot heeft toekomst

Tholen - Een integrale doorstart van robotbouwer Honest AgTech is uitgebleven. Toch stopt het avontuur van de level 5 autonoom rijdende tuinbouwrobot niet. Viscon Group gaat de techniek van de robot verder doorontwikkelen en commercialiseren. Het bedrijf uit
's-Gravendeel wijst op 'de unieke propositie die de robot in de markt inneemt, op het gebied van autonoom rijden en het lokaliseren van de bot in de kas.'

Op dit moment worden de robots klaargemaakt om opnieuw in bedrijf te worden gesteld. Dat bevestigt CEO Charlotte Langerak-Visser in reactie op de publicatie van het laatste faillissementsverslag van de curator.

Curator Claus uit Heemstede laat daarin weten dat 'een integrale doorstart op de locatie van Honest AgTech niet mogelijk is gebleken. De curator ontving diverse biedingen op de inventaris en intellectuele eigendomsrechten.

Unieke eigenschap
Bij het uitrusten van de robot met sensoren is Honest all-in gegaan. De robot die dit voorjaar te zien was in Berlijn is uitgerust met 3D-camera’s, 2- en 3D Lidarsensoren en ultrasoonsensoren. Bijzonder aan de robot is dat die 22 uur achter elkaar kan rijden, in het pad kan opladen en dat de robot zichzelf ook in de kas kan lokaliseren.

Dit alles geheel autonoom; een unieke eigenschap in vergelijking met de huidige robots in de markt die ondersteuning vanuit de mens nodig hebben, stipt men bij Viscon aan. Dit betekent dat de robot dag en nacht in de kas aan het werk kan. Bovendien heeft de robot het bijzondere vermogen om zijn positie in de kas te lokaliseren. Dat laatste blijkt in een kasomgeving, die als kooi van Faraday werkt, erg moeilijk.

Focus op autonoom rijden
Viscon legt bij het doorontwikkelen van de techniek de focus nu op het autonoom rijdende platform. Daarin ziet men toekomst.

In Berlijn op Fruit Logistica was op het robotplatform dit jaar ook een UV-C-boom te zien voor UV-C-desinfectie. Viscon is met telers die de robot voor UV-C-desinfectie gebruikten in gesprek om de robots weer aan het werk te krijgen.

De curator voert zoals gebruikelijk bij faillissementen nog een rechtmatigheidsonderzoek uit. Vooralsnog is hij geen andere
oorzaken tegengekomen dan al bekend.