Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robotbouwer vond geen nieuwe investeerder, doorstart nog in onderzoek

De mogelijkheden voor een doorstart van robotontwikkelaar Honest AgTech worden (nog altijd) onderzocht. De curator meldt in een eerste faillissementsverslag dat er voor een doorstart gesproken is met een 13-tal geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland. Momenteel vinden 'finaliserende gesprekken' plaats, zo leert navraag. Meer informatie wordt (nog) niet losgelaten.

Eind juni vroeg het bedrijf faillissement aan door geldgebrek. Salarissen konden niet betaald worden. Daags na het faillissement gaf curator Claus uit Heemstede aan vooral eerst naar de mensen te kijken, mensen met 'hele specifieke kwaliteiten'. Honest Agtech werkte vooral met kennismigranten. Voor een doorstart van de techniek is 'voldoende tijd', gaf de curator destijds aan. Honest Agtech is bekend van een zeer autonoom rijdende tuinbouwrobot.

Nieuwe investeerder niet gevonden
De ontwikkeling van de technologie is (met name) door één externe partij gefinancierd, zo valt te lezen in het eerste faillissementsverslag dat op 27 juli verscheen.

De aandeelhouders van Viscon Group investeerden, in de rol van pre-seed investeerder, begin 2021 in de Delftse startup. De investering stelde Honest in staat om het eerste team te formeren en de technologie stack te bouwen zodat deze klaar was om te testen in kassen.

Voor de verdere expansie van de onderneming en uitrol van de activiteiten was groeikapitaal noodzakelijk. Daarvoor is gekeken naar de investeerder, die de onderneming over zou kunnen nemen.

Na een uitgebreid due dilligence onderzoek bleek, een maand voor de uiteindelijk aanvraag van het faillissement, dat de investeerder 'bij de huidige stand van zaken' niet verder zou investeren. Als gevolg daarvan ontstond een acuut geldgebrek.

Met diverse andere investeerders werd vervolgens gesproken. Het personeel dat op hun mei-salaris wachtte, stemde met uitgestelde betaling in. Uiteindelijk bleek geen investeerder bereid te investeren. De curator onderzoekt de (intrinsieke) oorzaken van het faillissement nog.

Robots in de praktijk
Diverse robots van Honest reden al in de praktijk. De curator heeft ook de orderportefeuille van het bedrijf onderzocht. Onderzocht wordt in hoeverre er sprake is van overdraagbaar onderhanden werk.

De bank heeft pandrecht op de machines die, op de robotarm na die Honest had voor testen, zich dus elders bevinden. De intellectuele eigendomsrechten en patenten zijn verpand aan de investeerder.

Bij de curator hebben zich tot eind juli 23 concurrente crediteuren gemeld, goed voor een bedrag van 767 duizend euro.

Het faillissement, uitgesproken op 27 juni, is geregistreerd onder kenmerk: 15.nho.23.135.F.1300.1.23. Als curator is mr A.M.H.J.L. Claus aangesteld.